Зелена енергетика: на полях Старокозацької громади зводять нові вітряки

На території Старокозацької сільської громади, що у Білгород-Дністровському районі Одещини, завершена друга черга будівництва майданчиків для Дністровської ВЕС.  Величезні лопаті і турбіни вже доставлені з Ізмаїльського порту і готові до встановлення згідно плану розширення потужностей другого етапу Дністровського вітропарку.

Нові лопаті є одними з найдовших в Україні, їх довжина сягає 77,4 метрів. Їх перевезення здійснювали в нічний час, щоб уникнути незручностей для інших учасників руху на шляху дотримання вантажу.

Як писала СИЛА ГРОМАД, 2 травня 2021 була введена в експлуатацію перша черга Дністровської вітроелектростанції, потужністю 40 МВт. Будівництво другої черги ВЕС (60 МВт) планують завершити у першому півріччі 2022 року. Дністровська ВЕС загальною потужністю 100 МВт виробляє 360 млн кВт/ч на рік, і цього вистачає, щоб забезпечити електроенергією 180 тисяч домогосподарств впродовж року.

Використання цієї зеленої енергії дозволить уникнути викиду в атмосферу еквіваленту 280 тисяч тон шкідливого СО2. На станції встановлюються вітротурбіни виробництва компанії GE. Кожна з 10 вітротурбин першої черги має потужність 4 МВт, а 11 вітротурбин другої черги – по 5,3 – 5,5 МВт. Як повідомляють власники (компанія зі США), на Дністровській ВЕС будуть встановлені інноваційні вітротурбіни. Завдяки новітнім розробкам вони здатні максимізувати вироблення електроенергії при слабкому і середньому вітрі.

Як повідомили у Білгород-Дністровській районній раді, завдяки Дністровській ВЕС в районі створено кілька сотень робочих місць, збудовані десятки кілометрів нових доріг. Крім того, ТОВ “Дністровська вітроелектростанція”, окрім податків, щорічно сплачує соціальні внески на реалізацію важливих проектів для розвитку Старокозацької громади.

“Для мене, як для голови Білгород-Дністровської районної Ради, будівництво доріг, створення нових робочих місць, наповнення бюджетів територіальних громад і реалізація інфраструктурних проектів, є пріоритетним”, – повідомив Григорій Мельниченко, голова Білгород-Дністровської районної ради.

Нагадаємо, 22 червня 2021 року на Дністровській ВЕС, яку дочірня компанія VR Capital Group Елементум Енерджі ввела в експлуатацію, відбувся унікальний етно-гастро-фестиваль “Пікнік під вітряками”, на якому організатори поєднали інновації з традиціями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *