Нова традиція: як у селі Йосипівка святкують Водохреща? ВІДЕО

Захарівська селищна територіальна громада, що у Роздільнянському районі на Одещині, започаткувала власне проведення Водохреща. Вже другий рік поспіль християнське православне свято Богоявлення тут відзначають у селі Йосипівка, біля місцевого ставка.

Ідея такого святкування належить депутату Одеської обласної ради Андрію Бабенку, який родом з цих місць. Разом з головою Захарівської громади Олексієм Осійчуком вирішили організовувати народне свято на березі місцевої водойми.

Цього разу сюди завітав навіть голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, який привітав жителів Йосипівки зі святом, побажав щастя, здоров’я, достатку й добробуту у цьому все ще новому році. Людей було багато, зібралося майже все село, купались у крижаній воді не лише чоловіки, а й дівчата.

Як розповів очільник Захарівської громади Олексій Осійчук, місцева влада докладає зусиль, щоб село Йосипівка розвивалось, а молодь мала можливість вчитися, працювати і не виїжджати з села у пошуках заробітку. Тут є діюча гкола, амбулаторія, дитячий садок, будується нова церква за сприяння депутата.

Після освячення води всі бажаючі мали змогу зануритися у крижану воду. А далі були смачні частування з вогню: запашний плов, картопля по-селянськи, шурпа і гарячі напої, а також солодощі. Завдяки талановитим представникам культури Захарівщини лунали українські пісні, що додало особливої атмосфери, адже українська культура – неперевершена.

Більше про святкування – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *