У селі Градениці планують відродити старовинний міст

У Граденицях розчистили від заростей та бруду старовинний міст, яким, за місцевими легендами, колись в Одесу їхав Суворов, повідомляє “Біляївка.Сіті”. І хоча ця постать є суперечливою для української історії – за ним водяться чимало гріхів: придушення національно-визвольних рухів на Правобережній Україні, депортацію малих народів Кубані та кримських християн до Російської імперії, але для історії села – цей міст цікавий тим, що є однією з найдавніших споруд, які дійшли до нашого часу. Також він може стати пішохідною зоною, адже до цього мешканці рухалися вздовж траси.

Ідея відновити міст належить нині покійному старості села Градениці Анатолію Гритенку. Адже тривалий час міст знаходився у дуже поганому стані – поріс бур’янами, почав руйнуватися від сирості та часу.

Перший крок для його відновлення та збереження вже зроблено. Працівники комунального підприємства, яакі закріплені за селом Градениці, його розчистили. Наступним етапом стане приведення його у належний вигляд, з максимальним збереженням давньої архітектури.

Служити цей міст для села може цілком практично, адже наразі всі мешканці рухаються вздовж траси. Окрім того може стати невеликою зоною для прогулянок, якщо підійти до його облаштування з креативом.

Пішохідний міст знаходиться ліворучПішохідний міст знаходиться ліворуч

Цікаво, що село Градениці має велику історію. Воно було засноване приблизно 1790 року чорноморськими козаками. Після виведення чорноморців на Кубань, Градениці заселили українці й молдавани. Багато молдавського населення мешкає тут і зараз: неподалік від села розташований пункт пропуску через молдавсько-український кордон Градениці – Незавертайлівка.

Як повідомляється, раніше, наприкінці 2021 року, в селі Градениці зробили тверде дорожнє покриття на вулиці Веселій. Кошти на цю роботу вдалося залучити з бюджету Одеської області завдяки допомозі та сприяння депутатці обласної ради від округу Марини Зінченко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *