У Красносілці обрали переможців конкурсу «Гільдендорфський штолен». ВІДЕО

У селі Красносілка, що є центром громади під Одесою, під час проведення святкового заходу «Щедрий вечір» уперше пройшов кулінарний конкурс, де господині представили приготовлений ними штолен.

Конкурс «Гільдендорфський штолен» тісно пов’язаний з історією села Красносілка, адже на початку XVIII століття на цих територіях проживало чимало німецьких сімей, а населений пункт мав назву Гільдендорф. Саме тут, під час різдвяних свят, німці готували неймовірно смачний штолен, що перекладається як кекс. Але на відміну від звичайного кексу — штолен має дуже складну рецептуру. Щоб його приготувати треба витратити майже місяць, кажуть спеціалісти.

“Приготувала традиційний дрезденський штолен. Готувала вже кілька разів, тому приготувала так, як подобається моїй родині. Я не кулінар, я просто аматор, але дуже люблю цю справу” , – каже Наталія, учасниця конкурсу.

“Готувала не вперше, це, мабуть, раз четвертий вже. Особливо подобається настрій в якому готуєш цю страву. Вона з передчуттям різдвяних свят”, – ділиться Ірина, місцева жителька.

“В мене він вистоювався з кінця грудня. З сухофруктами, різними горіхами та прянощами”, – розповіла Юлія Романенко, переможниця конкурсу «Гільдендорфський штолен»

Серед конкурсантів були й досить юні учасники, які також захопилися ідеєю приготувати цей кулінарний шедевр.

“Це перший мій штолен. Дуже страшно. Це дуже важкий процес. Він витримується довго і треба стримуватися, щоб його не з’їсти. Він зроблений з цитрусових, і там ще багато спецій корисних, імбир та інше”, – Олег, учасник конкурсу.

“В мене штолен зроблений з фініків та ананасів. Оформив, як бачите, дуже красиво. Процес дуже тривалий. Готувати штолен дуже весело. Треба дуже стримувати себе, щоб його не з’їсти. Він дуже сильно пахне цитрусом”, – каже інший учасник, Денис.

Кожен підійшов дуже ретельно до свого штолена і проявив свої творчі здібності під час презентації свого виробу. Оцінювало конкурсантів кваліфіковане незалежне журі, серед якого були фахівці з Одеського коледжу харчових технологій.

“Всі дуже старалися та гідно представили вироби. Все дуже смачно. Нам буде дуже важко обрати переможця, але оберемо. Оцінюється штолен за певними критеріями: зовнішній вигляд, смакові властивості, презентація. Це достатньо важкий процес, до нього треба готуватися, та й саме готування штолена досить тривале”, – пояснює Наталія Ільчишина, представниця Одеського технічного фахового коледжу ОНТУ

“Це дійсно трудомісткий процес — виготовлення такого штолену. І тому я одразу запитувала в кожного хто коли готував, тому що на смак відчувалась різниця. Колись пробувала справжній такий десерт, привезений з Німеччини, тому є з чим порівняти штолен. Дійсно всі старалися, всі молодці”, – Валентина Молла, завідувачка технологічного відділення Одеського технічного фахового коледжу ОНТУ.

Після оцінювання конкурсантів, члени журі обговорили представлені учасниками штолени, та визначили переможницю. Нею стала Юлія Романенко, котра отримала від сільського голови Марини Архірій кухонний комбайн, а іншим учасникам подарували заохочувальні призи — форми для випікання штоленів. Юлія була дуже задоволена тим, що вона перемогла.

Звичайно, дуже важливо сьогодні створювати нові традиції, проводити такі конкурси, як «Гільдендорфський штолен» та надавати жителям громади проявляти свої здібності, вважає Красносільський сільський голова Марина Архірій.

“Сподіваємося, що цей конкурс стане гарною традицією, тому що страва дуже смачна. Всім сподобалося. І в наступному році буде набагато більше кулінарних шедеврів саме такого спрямування”, – ділиться Марина Архірій, Красносільський сільський голова.

Джерело – Лиманська Агенція новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *