В Одеській області масштабно відзначили Водохреща. ВІДЕО

19 січня в Україні відзначають велике церковне свято Водохреще. Тоді завершується цикл різдвяно-новорічних свят. Вважається, що саме в цей день Іван Предтеча охрестив Ісуса в річці Йордані, тому і саме свято має ще іншу одноіменну назву — Йордан. За традицією, на Водохреща освячують воду й окроплюють нею домівки, а також занурюються в ополонку з крижаною водою. На Одещині святкування пройши у кожній громаді, а напередодні рятувальники визначили 33 спеціальні місця для купань у водоймах області.Маяки
У Маяківській сільській територіальній громаді Хрещенські купання пройшли традиційно на березі річки Дністер. Святкування Хрещення Господнього або Богоявлення в Маяках почалось з богослужіння у Спасо-Преображенському храмі.
БабенкоВід храму почалась Хресна хода, яка завершилась біля річки, де відбулось освячення води отцем Георгієм. Для учасників купань була облаштована роздягальня, гарячий чай. За безпекою присутніх слідкували працівники поліції та ДСНС.

Під час візиту до Захарівської селищної громади разом з депутатом Андрієм Бабенком приїхав на народні святкування у селі Йосипівка голова Одеської обласної ради – Григорій Діденко. Перед початком традиційних купань біля ставка розгорнули намет з лазнею, приготували плов і шурпу, заварили гарячий чай.

В Одесі Водохресні купання пройшли на трьох міських пляжах: “Золотий берег”, “Ланжерон” і ” Лузанівка”.

ТатарбунариУ місті Татарбунари віряни зібрались біля старовинного підземного джерела, яке традиційно є водохресною купальнею. Вона збудована у 2016 році, на місці стародавної фортеці.

Тут щороку проводять урочистий молебен: татарбунарці вважають джерельну воду цілющою і життєдайною, великим Божим даром для свого краю.

А Роздільнянська міська громада організувала свято  Водохреща на водоймі у селі Нові Чобручі.
Тутешню водойму освятив священик, а місцеві господині приготували для пірнальників теплий чай, бутерброди і навіть гарячі вареники.

Віддавна в народі освячену на Водохреща воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

Існує багато народних прикмет цього дня:

  • На Водохреща день ясний — хліба будуть чисті, а якщо похмурий — буде у хлібі повно «сажки»;
  • Іде лапатий сніг — на врожай.
  • Якщо похмуро — хліба буде вдосталь.
  • Якщо зоряна ніч — вродяться горіхи і ягоди.
  • Коли на Водохреща випав повний місяць — бути великій воді.
  • Удень іде сніг — на врожай гречки: вранці — ранньої, вдень — середньої, а ввечері — пізньої.
  • Якщо вдень осідає іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.
  • Під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *