Енергетики встановили на Одещині 119 залізних платформ для лелечих гнізд

У 2021 році ДТЕК Одеські електромережі встановив на електроопорах 119 спеціальних платформ для захисту гнізд лелек від руйнування. Це вдвічі більше, ніж було заплановано на початку року. Цьому посприяла участь компанії у еколого-просвітницькому проєкті #Лелеченьки. Встановлення платформ, пояснюють енергетики, допоможе захистити щонайменше 600 птахів від загибелі, а клієнтів компанії − від аварійних відключень електроенергії. Адже понад 50 % місць гніздування лелек припадає на електричні опори

гніздоЯк повідомили в компанії, з 2020 року стартувала програма орнітологічної безпеки, тому  встановлює на електроопорах спеціальні металеві платформи для захисту гнізд лелек від руйнування, а птахів — від ураження струмом та загибелі. З кожним роком компанія масштабує свої зусилля в цьому напрямку.

Так, за 2020 рік ДТЕК Одеські електромережі встановив 26 платформ і це, за підрахунками екологів, допомогло вберегти від загибелі близько 150 лелек. У 2021 році ДТЕК Одеські електромережі збільшили кількість платформ до 119.

Відповідно, учетверо збільшилася і кількість лелек, захищених компанією від ураження струмом та загибелі. Енергетики кажуть: вчасно реагували на повідомлення від громадян щодо потреби захисту птахів.

«Збереження біорізноманіття − один із важливих напрямків діяльності нашої компанії, який відповідає стратегії ДТЕК 2030, що ґрунтується на принципах ESG, цінностях та відповідальності бізнесу за прогрес у досягненні цілей сталого розвитку Глобального Договору ООН. У 2021 році ми планували встановити на електроопорах 60 платформ для захисту гнізд лелек від руйнування в рамках масштабного еколого-просвітницького проєкту #Лелеченьки. Проте, в ході реалізації проєкту, висвітлення у ЗМІ та соцмережах його важливості для збереження популяції білого лелеки, до компанії почали зверталися небайдужі клієнти. Вони повідомляли про нові гнізда, що потребують укріплення. Ми відреагували на ці звернення і в результаті встановили вдвічі більше платформ, ніж планували. Завдяки спільним зусиллям ми допомогли захистити від загибелі щонайменше 600 птахів, а тисячі клієнтів — від аварійного відключення електроенергії через обвалення гнізд на електричні дроти. У 2022 році ми плануємо продовжувати цю ініціативу і встановити щонайменше 60 платформ», — розповів Олександр Фоменко, генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі.

Штучні платформи для гнізд — це міцні кошики з металевих прутів. Вони кріпляться до електроопори вище рівня електричних дротів. Така конструкція не дає гнізду сповзти на лінії та захищає його від руйнування, птахів — від ураження струмом, а лінії — від коротких замикань і позапланових відключень.

Нагадаємо, протягом листопада 2021 року ДТЕК Одеські електромережі встановив 50 штучних гніздівель для совок — рідкісного виду сови, занесеного до Червоної книги України. Головна мета проєкту — допомогти зберегти цей вид птахів на території України. Нові гніздівлі для сов облаштовували на території Національного природного парку «Тузловські лимани», а також вздовж верхів’я Аджалицького лиману в Одеському районі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *