Захарівська громада колоритно відзначила свято Маланки. ФОТО, ВІДЕО

13 січня на центральній площі Захарівки відбулось театралізоване фолькльорне свято Маланки. Яскравий народний фестиваль, який зібрав народних артистів, Василів та Маланок, з усіх куточків громади.
МаланкаТак гучно й весело люди святкують новий рік за старим стилем і з предковічними обрядами. Кожен з дев’яти старостинських округів зустрічав гостей біля свого намету на ярмарковій площі. Також долучилася центральна садиба, працівники освіти, культури.
А почалося все зі святкової ходи колядників та щедрівників, які пройшли центральною вулицею. Кожен колектив – у яскравих костюмах, тут і коза, і цигани, і ведмеді, і навіть бичок з молдавського села Василівки, у кожного – своя Маланка і власний Василь. Ряжені гурти народних артистів принесли різдвяні зірки, співали і веселили всіх учасників дійства.
ЗахарівкаБіля сцени з ялинкою їх зустрічав Різдвяний вертеп, виступи учасників художньої самодіяльності, були ігри, розваги, частування різдвяними стравами: холодець, голубці, кутя, узвар, ковбаса і кров’яночка, риба, вареники з різноманітними начинками, – усе, що символізує цього дня щедрий новорічний вечір.
Зі сцени з вітальним словом звернувся до присутніх голова Захарівської селищної ради Олексій Осійчук та депутат Одеської обласної ради Андрій Бабенко, який долучився до організації свята.
“Вважаю, що наші українські традиції обов’язково потрібно дотримуватись. Традиції об’єднують людей, нам це дуже потрібно. Важливо спілкуватись з людьми, бо й так навколо стільки негативу, а ми хочемо подарувати їм свято, щоб людям трохи легше стало на луші. Ми разом з командою зробимо все можливе, щоб підтримувати ці традиції щороку у наших громадах”, – поділився Андрій Бабенко.
БабенкоУсіх бажаючі змогли взяти участь у народно-обрядовому заході, від душі повеселитися та посмакувати різними смаколиками. Дорослі й діти співали колядки й щедрівки, засівали друзів та сусідів пшеницею, ячменем, пшоном, бажаючи ласкавої долі, гарного врожаю у новому році. Дружнє свято Захарівська громада відзначає у такому форматі уперше, розповів мер Захарівки Олексій Осійчук.
ЗахарівкаСвято Маланки – це продовження тих свят, які ми розпочали до Святого Миколая у грудні місяці, проводили новорічні, Різдвяні свята і сьогодні Маланки. Завтра будемо святкувати щедрий вечір, старий новий рік. Це вперше ми об’єднали усі старостинські округи, комунальні заклади селищної ради. Вдячні за тісну співпрацю нашому депутату Андрію Бабенку, з яким ми працюємо по багатьом проектам у селищній раді. Сьогодні, на мою думку, свято нам вдалося, думаю, у майбутньому будемо таке свято проводити у кожному старостинському окрузі”, – розповів голова громади пан Осійчук.
СИЛА ГРОМАД готує ексклюзивний репортаж про перебіг свята. Слідкуйте за нашими публікаціями на сайті та на нашій сторінці  у Фейсбук!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *