Одесити отримують бустерну дозу вакцини проти COVID-19

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 через 6 місяців після другої. Одесити, які першими пройшли повний курс вакцинації, вже отримують третю дозу вакцинації.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty/Pfizer, за такими схемами:

?? перші дві дози Moderna або Pfizer + бустер Moderna або Pfizer

?? перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio) + бустер Moderna або Pfizer

?? перші дві дози CoronaVac + бустер Pfizer

?? перші дві дози за змішаною схемою + бустер Moderna або Pfizer

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Серед одеситів, які вже отримали третє щеплення – журналісти, держслужбовці, лідери громадської думки. Так, журналіст Дмитро Бакаєв описав свої враження після вакцинації.

“Вся процедура зайняла 20 хвилин. 5 хвилин заповнювали папери. 2 хвилини вакцинувались. Фотографувались лікарі з задоволеням. 13 хвилин сиділи і за нами дивились, чи не знепритомніємо. Вакцинувались Пфайзером”, – написав він.

Для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19. Перелік та контакти на vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

Українці, які отримають бустерну дозу вакцини, отримають також новий COVID-сертифікат – він стане доступним наприкінці січня. До цього часу можна буде скористатися «зеленим» сертифікатом.

Щоб отримати новий документ, потрібно буде надіслати запит на порталі або в додатку «Дія» – не раніше кінця січня і після отримання бустерної дози. Термін дії нового сертифіката становитиме 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти коронавірусу.

Крім того, українці, які отримали бустерну дозу, зможуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Для цього потрібно буде звернутися до сімейного лікаря. У документі буде перераховано всі дози вакцинації проти COVID-19, його термін дії теж становитиме 270 днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *