Новий старт: мер Татарбунарської ОТГ підвів підсумки 2021 року. ВІДЕО

Татарбунарська міська територіальна громада – друга за розміром у Білгород-Дністровському районі на Одещині. До її складу, крім міста, входять села Баштанівка, Білолісся, Борисівка, Глибоке, Дельжилер, Нерушай, Нова Олексіївка, Струмок, Спаське, разом громада налічує 24 тисячі населення. Минув рік, як до міста приєднали сільські території, тепер громада працює як одна родина.

ТатарбунариЯк минув перший рік роботи у повному складі, СИЛА ГРОМАД дізналась у мера міста Андрія  Глущенка. Він зізнається: цей рік став часом для становлення громади, справжнім шляхом випробувань.

Татарбунари“Це був новий для нас шлях, як в законодавчому, так і в практичному полі. Були негаразди, були недоліки, великі кадрові зміни, були перепони законодавчі, недоліки, але ТатарбунарськаОТГ відбулась, ми набрали відповідні кадри, які спроможні вирішувати проблеми, які стоять перед Татарбунарською територіальною громадою”, – розповів голова.

Голова громади ділиться: найважче було зберегти кадровий ресурс і робочі місця. Більшість працівників, які зараз працюють у міськраді, перейшли з колишньої районної ради та Татарбунарської РДА. Вдалося зберегти кваліфіковані кадри і в старостинських округах, адже це люди, які знають увесь спектр місцевих проблем. За рік роботи у кожному приєднаному селі відбулися зміни, перелічує Андрій Глущенко. Так, в селі Дельжилер за підтримки депутата Одеської облради Трифона Антова вдалося відремонтувати амбулаторію, школу та Будинок культури. У селі Струмок спільно з підприємцями вдалося відкрити новий дитячий садок, – раніше там було пристосоване приміщення. В селі Нерушай здійснили капітальний ремонт старої покрівлі дитсадка, у с. Глибоке – капітальний ремонт системи опалення. У Борисівці теж полагодили покрівлю тамтешньої школи, а Білоліссю виділили 90 тисяч грн на матеріали, аби відремонтувати будівлю школи і сільради.

Тобто ми не тільки містом займаємось, а й населеними пунктами, які входять до складу громади. Адже тепер у нас спільний бюджет, і нам дуже важливо реалізувати нові проєкти в селах, які з нами об’єднались”, – сказав Андрій Глущенко. 

ТатарбунариВеличезна проблема для малих сіл Татарбунарської громади – бездоріжжя. Дістатися, наприклад, з села Глибоке до адмінцентру буквально нема як – стара дорога давно занедбана.

У 2021 році  на території громади стартував масштабний ремонт дороги Татарбунари-Кам’янське, у напрямку села Дельжилер. Довгі роки жителі відомого болгарського села діставались до лікарні чи на ринок розбитим шляхом. Зараз тут розгорнуті роботи, працює спецтехніка ТОВ «Ростдорстрой». Перші кілометри нового дорожнього полотна вже радують місцевих мешканців, а наступного року тут з’являться розмітка, облаштовані узбіччя, дорожні знаки та нові зупинки. Ще один об’єкт – реконструкція центру міста, так само здійснюється в рамках президентської програми “Велике будівництво”. Міська рада у цьому напрямку працює спільно з народним депутатом Олександром Ткаченком. 

Рік роботи новоствореної Татарбунарської ОТГ змінив підходи до освіти й медицини: тепер ці сфери повністю працюють під керівництвом місцевої влади, отримуючи субвенції від держави. До речі, великі перипетії відбувались навколо місцевої лікарні. Влада доклала чимало сил, аби мешканці прилеглих сіл змогли скористатись медичними послугами у Татарбунарах.

Татарбунари“Основна проблема збереження нашої лікарні, через те, що державою реалізовувався проект об’єднання центральних районних лікарень другого рівня. Ми спромоглись її зберегти, на сьогодні маємо 21 пакетів які фінансує НСЗУ, в тому числі вдалося зберегти пологове відділення, це було дуже важливо для нас”, – ділиться очільник громади.

ТатарбунариПід час останньої хвилі пандемії коронавірусу медики Татарбунарської лікарні почали лікувати хворих на місці, а не везти до Арцизу. Власними силами вдалося врятувати сотні й тисячі пацієнтів, – проте медзаклад і його персонал так і не отримав кошти за свою титанічну працю.

“Ковідний пакет” підписаний, але на жаль не фінансуєтьcя, бо ми в так званій другій черзі. Олександр Миколайович Карпенко (головний лікар Татарбунарської ЦРЛ) робить все можливе, щоб зберегти інфекційне відділення. Крім того, завдяки фінансуванню з держбюджету отримали 7 млн грн на розвиток медицини за сприяння народного депутата”, – повідомив пан Глущенко.

У 2022 році Татарбунарська громада вже готується здійснити нові проєкти. Вони стосуються освітніх закладів, бо майже всюди школи й садки гостро потребують капіталовкладень. За кошти ДФРР планують повну реконсртрукцію гімназії в Татарбунарах, і готують проектну документацію на пермонт першої школи. За відстоювання інтересів місцевого самоврядування очільник громади висловлює подяку Асоціації міст України, яка на вищому рівні захищає бюджети громад.

Зважаючи на те, що до 2027 року громаді доведеться оптимізувати свої навчальні заклади, утворити опорні школи та приєднати до них філії, депутатський корпус Татарбунарської міської ради відстоює діючу мережу шкіл, особливо у сільській місцевості.

Детальніше – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *