Кілійський фермер удвічі збільшив урожай ягоди завдяки технології вирощування на грядах

Свою велику родину (9 дітей та дружина) фермер Юрій Лагуза з острова Кислицький біля Кілії, що в Одеській області, утримує завдяки власному господарству. На 8 гектарах вирощує цибулю, картоплю, капусту та ягоди – суницю садову. Для останньої застосовується спеціальна технологія, яка дозволяє збільшити врожайність ягоди удвічі, повідомляє SEEDS.

фермерДосягти успіху з вирощуванням суниці садової Юрієві допомогло вирощування ягід на грядах. Цю технологію фермер запозичив у німецьких колег, але вніс свої корективи. Зокрема, самі гряди досить високі – 35 сантиметрів. Їх ширина – 70 сантиметрів. Обладнання техніки для утворення гряд вартувало фермерові 70 тисяч гривень.

“Оскільки я сам механізатор, то самостійно сконструював грядоутворювач. Також самотужки обладнав техніку для висаджування картоплі, капусти. Збір урожаю в нас теж механізований. Це дозволяє не наймати сезонних працівників та зменшити затрати. Більшість робіт у господарстві ми можемо виконати самостійно – усією великою родиною”, – розповідає фермер.

Щоб захистити гряди, де росте суниця садова, від заморозків, їх покривають агроплівкою. У травні, коли сонце гріє сильніше, плівка допомагає утримати тепло.

Завдяки цьому коренева система суниці розвивається швидше. За технологією вирощування на грядах ягоди виходять більш якісними. Цей спосіб дозволяє уникнути хвороб суниці.

Вартість збору нашої суниці становить усього 2,5 – 3 грн за кілограм. А в деяких господарствах витрати на збір сягають 10 грн за кілограм. Завдяки зручній формі гряд суниця просто звисає, тому її легше рвати”, – розповідає Юрій Лагуза.

Цього року фермер отримав грант від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) на придбання нового трактора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *