Народний спадок: як у Першотравневому ліцеї відзначили День української хустки? ВІДЕО

Українська хустка приваблює жінок з усього світу. Візерунків, кольорів та способів в’язання національного головного убору є безліч, у кожного регіону свої традиції. Раніше кожна господиня мала в скрині хустки на будь-яку потребу: до церкви, на весілля доньки, для сватання, на скорботу. Хустки передавалися з покоління в покоління, від матері до доньки, від бабусі до онуки. Дійшли вони й до сучасних дівчат. У Першотравневому ліцеї, що працює на території Визирської сільської громади на Одещині, масштабно відзначили День української хустки. 

Кароліна Доброжан, учениця 2-А класу Першотравневого ліцею.

Цю хустинку ще носила моя прабабуся. Вона зв’язала її сама, а коли вже йшла з життя, то віддала її моїй бабусі, яка нині жива. І зараз вона мені її дала, щоб я принесла цю хустинку на свято”, – розповіла Кароліна Доброжан, учениця 2-А класу Першотравневого ліцею.

Дарина Михайленко, учениця 4-Б класу Першотравневого ліцею.

“Хустка — це елемент традиційного українського одягу. Хустки бувають різноколірні, квітучі, це оберіг людини”, – каже Дарина Михайленко, учениця Першотравневого ліцею.

Аби нагадати всім про неоціненну роль хустки в історії українського народу, починаючи з 2019 року в Україні 7-го грудня відзначають День української хустки. Свято сприяє збереженню та відродженню українських традицій. Хустка — це оберіг нашого народу, що символізує любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм. Щорічно по всій країні відбуваються флешмоби та майстеркласи, учасники яких діляться яскравими фото в соцмережах. В опорному закладі освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільради кожного року долучаються до святкування.

“Усі діти підтримали акцію, прийшли з хустками, були флешмоби, спільні фото. Парламент школи організував танок для молодшої школи, ми теж його показали. У молодшій школі були організовані уроки, на яких розповідали про традиції, узори на хустках, з якого століття йдуть наші хустки, як берегти наші традиції”, – каже Анастасія Максимова, педагогиня-організаторка Першотравневого ліцею.

Учні 2-А класу на уроці дізналися про використання української хустки в обряді сватання.

“Якщо дівчина згодна стати дружиною, вона бере і пов’язує ось так через плече своєму нареченому хустинку. А якщо не згодна, то тоді вона бере до рук гарбуза і віддає його своєму нареченому“, – каже Світлана Шефер, вчителька початкової школи Першотравневого ліцею.

За словами педагогів, діти люблять цікаві акції, особливо, коли вони не просто слухають інформацію, а безпосередньо беруть активну участь у квестах або флешмобах, підготовці сольних чи танцювальних номерів.

З метою обізнаності українських традицій учні Першотравневого ліцею нанесли на мапу нашої держави візерунки хусток, які притаманні кожному окремому регіону України. До її створення долучилися всі класи закладу освіти, а розмістили її у холі ліцею.

Українські традиції, свята та обряди — це те, завдяки чому розпізнається народ. Тож в умовах сучасності найважливіше — зберегти багату й оригінальну культуру, надбану численними поколіннями українців, вважають педагоги.

Джерело – Лиманська Агенція Новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *