Отрута під відкритим небом: голова Дачненської ОТГ просить владу ліквідувати хімікати з території

Постійна депутатська комісія Одеської обласної ради з питань екології  розглянула питання про утилізацію захоронення хімікатів поблизу селища Палієво,що за 1,9 км від Хаджибейського лиману.

З відповідним листом до комісії звернувся голова Дачненської громади Руслан Сич, на території якої знаходиться небезпечний могильник з дустом. Згідно наданої інформації, у 2013 році більшу частину небезпечних хімікатів вивезли, але, через брак коштів, близько 140 тонн дусту залишилося під відкритим небом. Під дією природних чинників, дуст розповсюджується, отруюючи місцевість та Хаджибейський лиман.

За результатами розгляду комісія вирішила звернутися до Державної екологічної служби для перевірки захоронення та до Міністерства інфраструктури – передбачити необхідні кошти у 2022 році.

Попередня вартість проведення робіт з утилізації сягала 10 млн гривень.

Як відомо з історичних джерел, поблизу села Палієво у 70-х роках було поховано 1180 тонн небезпечних хімічних сполук, зокрема дусту.

Так, 13 січня 1972 року за 7 кілометрів від одеського узбережжя, між пляжами Дельфін і Отрада, через несприятливі погодні умови, в морі зіткнулися та потонули два судна – танкер “Лом” і сухогруз “Моздок”. “Моздок” містив на борту безліч разноманітного вантажу, зокрема і отрутохімікати (дуст).

Через два роки сухогруз успішно підняли на поверхню. Судно відправили на металобрухт, а ДДТ (дуст) захоронили під Одесою неподалік від Хаджибейського лиману.

Більшу частину отрутохімікатів в 2012 році вдалося вивезти до Польщі на утилізацію. Але близько 140 тонн, через відсутність фінансування, все ще залишається під відкритим небом. Ємності давно піддалися корозії і небезпечні речовини з дощами потрапляють в ґрунт та підземні води, отруюючи навколишнє середовище. Страждає не лише територія Дальницької громади, а й суміжних – Усатівської, Нерубайської та міста Одеси. Так, наприклад, купатися в лимані місцевим мешканцям ризиковано, а рибу з Хаджибейського лиману не можна виживати в їжу, бо вона, за свідченням очевидців, “смердить дустом”.

Варто зазначити, що дуст – поширена назва отрути ДДТ (тріхлорметілдіметан), зберігається у вигляді порошку. Це хімічний препарат і застосовується для знищення різних шкідливих комах. У минулому столітті його використовували як інсектицид. Проте заборонили його використовувати спочатку в Європі, а потім в країнах СНД, виявивши його дуже небезпечні наслідки для здоров’я.

На екологію цей отрутохімікат діє навіть в малих дозах, бо не руйнується десятиліттями і отруює все навколо. Циркулює в послідовності: грунт – вода – донні відкладення – риба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *