Реквієм скорботи: у Любашівці вшанували пам’ять жертв Голодоморів

День пам’яті жертв Голодомору – щорічна скорботна дата в Україні. Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі: 1921 – 1923, 1932 – 1933 і 1946 – 1947 роках. Наймасштабніший із них був у 1932 – 1933 роках. Саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Його жертвами стали щонайменше 3,9 мільйонів українців.
Голодомор26 листопада у Любашівці, біля пам’ятного хреста жертвам Голодомору відбувся мітинг-реквієм за участі Любашівського селищного голови Геннадія Павлова, працівників селищної ради, установ та організацій, представників громадськості. Учасники жалобного заходу поклали колоски і свічки до пам’ятного хреста і вшанували закатовані голодом душі хвилиною мовчання.
Геннадій Павлов звернувся до всіх з проханням долучитися до загальнонаціональної акції “Запали свічку пам’яті”. 27 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів, засвітити вогники у пам’ять про мільйони вбитих голодом у вікнах своїх осель.
Хай ніколи не повториться жахіття голодних років на нашій щедрій і родючій землі, хай в любові і достатку зростають наші діти.
“Мій дід Бестаков Павло Пилипович 1925-2011 р.р. розповідав мені як в с.Красновка де він народився і виріс (на даний час цього села вже давно не існує) Врадіївського району на той час Одеської області червоні забирали в 1932-33 роках останнє і як вбили їхнього священика, а з церкви зробили склад. Вижили вони тоді лише тому, що мій прадід Пилип знайшов закопану мертву корову, яку вони потайки викопали і з’їли. Це їх врятувало .Отак Вам шановні на прикладі однієї із сотен тисяч українських родин того часу Вам приклад комуністичної системи, як системи тотального знищення цілої нації і не тільки української. А тому на мій погляд це необхідно пам’ятати і всебічно освітлювати в пресі і не тільки, щоби нашадки пам’ятали і не забували те зло”, – написав під публікацією на сторінці Любашівської громади місцевий житель Ігор Касевіч.
Любашівка
ЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівка27 листопада в Україні відбудеться національна акція “Збережи пам’ять. Запали свічку”. О 16 годині на вікнах домівок загоряться свічки як символ вшанування мільйонів загиблих українців, життя яких забрав Голодомор…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *