Готують рекорд: в Одесі спечуть найбільший німецький штоллен в Україні

До різдвяних і новорічних свят одеський Собор Святого Павла вже готує незвичайний захід. 19 грудня, Книга рекордів України зареєструє в Одесі найбільший штоллен в Україні. Це унікальне явище у своїй номінації, таких здобутків у нашій країні ще не було.

Проєкт «Найбільший різдвяний штолен в Україні» від ГО «Німецька молодь в Одеському регіоні» пройшов усі відбіркові етапи. А 14 вересня його успішно презентували на одеському конкурсі. Там він посів призове місце, що забезпечило часткове фінансування проекту міським бюджетом.

Виробником штоллена-рекордсмена стало кафе Lorenzo Gelateria. А 19 грудня в одеській кірсі Св. Павла відбудеться святкова служба, де його освятять. Після цього штоллен можна буде придбати на різдвяному ярмарку.

Усі гроші від продажу підуть на створення меморіальної таблички Гансу Герману – німецькому садівнику, якого запросив до Одеси сам Дюк де Рішельє. Ганс 50 років служив місту і власноруч висадив 400 дерев на Приморському бульварі.

“Вже можна зараз сказати, що нас чекає неймовірний тиждень на Різдво за Григоріанським календарем. З 19 по 27 грудня у дворі Лютеранської церкви св. Павла в Одесі відбудеться Різдв’яна ярмарка. Святково відкриваємо її рекордним для України штоленом. Так що наберіться терпіння і відмітьте в своєму календарі цю особливу подію!”, – повідомив настоятель одеської кірхи Олександр Гросс.

Потрібно відзначити, що штолен — традиційна німецька різдвяна випічка, яка своєю формою та білим кольором повинна була «нагадувати» загорнутого у пелюшки Христа-немовлятка. Вперше штолен письмово згадувався 1329 року в Наумбурзі на Заале як різдвяне підношення місцевому єпископу. Найпоширеніший різновид штоленів із начинкою з родзинок і цукатів, хоча попит мають також рецепти з маком, горіхами чи марципаном.

Нагадаємо, за католики григоріанським календарем християни святкують Різдво 25 грудня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *