Фіскальна віддача території громад Одещини вища за середнє значення по Україні на 67%

Фінансова спроможність територіальних громад свого часу, в період об’єднання, була одним із критеріїв їх створення. Вона залишається однією з основних базових умов місцевого економічного розвитку і сьогодні.

Для більш глибокого вивчення, індикаторів, що його характеризують, експерти U-LEAD радять фінансистам та головним розпорядникам громад використовувати сучасні електронні інструменти.

Наприклад, завдяки електронному аналітичному інструментові «Дашборд фінансових показників громад» https://decentralization.gov.ua/finance/dashboard можна не лише проаналізувати надходження та видатки, а вивчити досить нові для української практики показники.

Про один з таких фінансових індикаторів розповіла радниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області Олеся Голинська під час інформаційної сесії навчального циклу «Кроки для фінансистів».

“Хочу звернути увагу громад на показник фіскальної віддачі території. Він демонструє співвідношення надходжень загального фонду громади до площі території громади. Тримаючи на контролі цей показник, можна відслідковувати «фіскальну прибутковість» громади або більш свідомо планувати її стратегічний розвиток”, – зазначила експертка.

Зокрема, цей індикатор буде корисним не лише для прогнозування доходів бюджету і планування Програм соціально-економічного розвитку, місцевих цільових програм, а й для цілей підготовки Стратегії розвитку громад у частині здійснення SWOT-аналізу, формування розділу «Орієнтовний фінансовий план» тощо.

Середній показник фіскальної віддачі територій громад Одеської області становить 988,2 тис.грн./км.кв. Як бачимо цей показник є досить диференційованим по типу громад за кількістю населення (графік 1).

Так, для громад Одещини з населенням від 15 тисяч він становить 2314,1 тис.грн./км.кв. при середньо українському показникові 1273,3 тис.грн/км.кв.

У громадах з населенням від 10 до 15 тис. осіб коефіцієнт фіскальної віддачі дорівнює 469,5 тис. грн/км.кв. (середнє значення по державі – 231,82 тис. грн/км.кв., від 5 до 10 тис. осіб – 148,92 тис. грн/км.кв. (середнє значення – 129,35 тис. грн/км.кв.), до 5 тис.осіб – 250,73 тис. грн/км.кв. (середнє значення 95,12 тис. грн/км.кв.).

“Як бачимо, по всіх категоріях громад Одещини спостерігається перевищення середньоукраїнських значень на 67%, а найбільше таке перевищення зафіксоване по громадах з населенням до 5 тис.осіб майже в 2,6 рази або на 164%, від 10 до 15 тис. осіб – на 102% (в 2 рази), від 15 тис. і більше – 82%, від 5 до 10 тис.осіб – 16%”, – зазначає Олеся Голинська.

Це означає, що фіскальна віддача територій Одеської області є досить високою за всіма типами громад.

“Постійний моніторинг цього нового для нашої практики аналітичного показника зможе стати ще одним критерієм управлінської оцінки ефективості виконання бюджетів. Результати моніторингу здатні поліпшити якість прийняття бюджетних рішень, що впливатимуть на перспективи реалізації всього середньострокового бюджетного циклу”, – підкреслила радниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області.

Для аналізу були використані дані «Дашборду фінансових показників громад» https://decentralization.gov.ua/finance/dashboard, що наповнюється експертами Офісу підтримки реформ та підтримується Програмою “U-LEAD з Європою», станом на 1 вересня 2021 року.

дашборд

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *