Керівництво Нацпарку “Тузлівські лимани” допустило у Лебедівський ліс бізнесменів, що скоїли екологічний злочин

В Україні збитки від екологічних злочинів перевищують 400 мільйонів гривень. Такі цифри озвучили в Державному Бюро розслідувань (ДБР). При цьому до екологічних правопорушень часто причетні посадові особи і працівники державних органів. Корумповані чиновники зловживають своїми повноваженнями заради легкої наживи, неправомірної вигоди, а іноді скоюють екологічні злочини через службову халатність. 

Одне з таких кричущих правопорушень в екологічній сфері на Одещині дослідила СИЛА ГРОМАД.

Тузлівські лиманиТак, у липні 2021 року, на території лісового урочища “Лебедівка”, яке перебуває під охороною Нацпарку “Тузлівські лимани” (колишній Татарбунарський район), внаслідок порушення вимог використання рекреаційної зони, державі було завдано збитків на 1 млн 700 тисяч гривень.  Самовільні копанки для зливів, скидання відходів, несанкціоновані каналізаційні стоки та сморід – таку картину застали працівники екологічної інспеції Південно-Західного регіону. І склали відповідний акт, який передали на розгляд поліції.

Тузлівські лиманиПід час огляду на території 7-го кварталу лісового урочища с. Лебедівка Білгород-Дністровського району Одеської області, було виявлено табір «Експедиція», на території якого розміщені різного роду побутові відходи, харчові відходи, відходи у поліетиленових мішках. В зоні місцезнаходження об’єкту громадського харчування виявлено відведення забрудненої води безпосередньо в землю. Також, виявлено душові кабіни, відходи з яких стікають безпосередньо на земельну ділянку. По території, що оглядалася, хаотично розміщені туалети з самовсмоктуючими вигрібними ямами. На території виявлено заготівлю та зберігання деревини порід «клен» та «ясень». На момент огляду на даній території перебувало близько 300 осіб різного віку. ​Як пояснив директор ДП «Саратський лісгосп» Скалозуб А.А., невідомими особами було розміщено наметове містечко під назвою «Експедиція», де незаконно надаються послуги з розміщення осіб та їх відпочинку. Такі дії призводять до забруднення лісового урочища «Лебедівка» та відповідно такі дії є самозахопленням земельної ділянки. ​Як пояснив Чорний О.С., він є приватним підприємцем та громадська організація «Експедиція» уклала договір з НПП «Тузлівські лимани» для користування територією 7-го кварталу лісового урочища с. Лебедівка Білгород-Дністровського району Одеської області, де проводиться підготовка учасників спортивних змагань. Пояснив, що все сміття сортується та забруднення не відбувається”, – пояснили у Татарбунарському підрозділі поліції.

Як виявилось, до забруднення рекреаційної території, ймовірно, причетне керівництво НПП “Тузловські лимани”. Адже тимчасово виконуюча обов’язки директора Нацпарку Ірина Вихристюк уклала договори з чотирма підприємцями, віддавши їм у користування 4-7 квартали лісового урочища «Лебедівка» для надання послуг з туризму.

Це підтвердила сама пані Вихристюк у відповідь на запит про публічну інформацію нашому виданню. Проте, держустанова, яка має опікуватися станом довкілля, не просто не котролювала виконання взятих на себе повноважень, а й з легкої руки в.о. директора допустила зловживання користувачами території і забруднення заповідної екології.

ЛебедівкаЛебедівкаТак, під час науково-технічної ради, що діє при Нацпарку “Тузлівські лимани”, яка відбулася 1 квітня 2021 року,  саме за пропозицією керівника парку І. М. Вихристюк було збільшене максимальне рекреаційне навантаження на ділянки 4-7 кварталів лісового урочища “Лебедівка” (100 га) для розміщення наметових таборів: з 5 людей на добу на 1 гектар – аж до 15-ти.  А кількість днів рекреаційного навантаження збільшили з 15 травня до 15 вересня, по суті, продовживши курортний сезон. Проте, й ці вимоги були перевищені у кілька десятків разів.

Як поділилися з СИЛОЮ ГРОМАД працівники Держекоінспекції, які виїздили на огляд місця події, у таборі, який діяв у 7 кварталі масиву, у липні 2021 року справді, одночасно перебувало 300 осіб, які цілодобово жили в наметах, що є грубим порушенням. Через щільність заселення рекреантами (нагадаємо, за норми 5 осіб на 1 га), продукти життєдіяльності від такого “туризму” згубно вплинули на природу. Зафіксовано, що харчові відходи закопували… просто в землю.

“Те, що ми побачили, не просто вражає, – обурює. У  таборі, у наметах було 300 чоловік, це підлітки 10-12 років, спортивний відпочинок для дітей з інструкторами. У кожного з них були свої засоби особистої гігієни, зубні пасти, гелі для душу, мило, – все це стікало просто в грунт лісового масиву. Готували страви їм там просто на місці, відходи закопували там же, ховали у землю, хоча це категорично заборонено. Приміром, туалети вони пересували чи не щодня по периметру всієї ділянки, викопували нові ями! Об’єми каналізаційних стоків, які потрапили в грунти лісу, дуже великі. Це катастрофа для природи, витоптаний, випалений, знищений ліс! Після такого нашестя рекреантів лісовий масив просто усихає”, – повідомило нам джерело з Держекоінспекції.

лісТим часом прибічники Нацпарку та ГО “Експедиція”, з яким пані Вихристюк уклала угоду, всі звинувачення про порушення відкидають. Засновник ГО Олексій Чорний на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що після завершення курортного сезону сміття з території табору “Експедиція”, прибрали і вивезли. Проте, з якою саме комунальною службою укладали угоду на вивіз сміття та де воно було утилізоване, підприємці відповідей так і не надали.

Між тим, вартість перебування однієї людини у таборі “Експедиція” становила 1200 грн на добу, мінімальне перебування у таборі – 10 днів. Неважко підрахувати, скільки “заробили” бізнесмени, незаконно розміщуючи відпочивальників у кемпінгах на дикій природі: 360 тисяч гривень – щодоби. Множимо ще на 10 днів – маємо 3 млн 600 тисяч гривень: така ціна завданої шкоди безцінним лебедівським лісам.

Олексій Чорний

До розслідування екологічного злочину долучилось і керівництво Саратського лісгоспу, адже державне підприємство є первинним користувачем Лебедівського лісу. Проте здійснює природоохоронну діяльність на цій території саме Національний парк “Тузлівські лимани”, про що не раз відкрито заявляло його керівництво.

Тож чи міг Нацпарк не знати про вказані порушення? Чи просто “закрив очі” на скоєння злочину на підконтрольній території?

Тузлівські лиманиТим не менш, правоохоронне відомство внесло відомості до ЄРДР, за статтею 197  Кримінального кодексу України “Самовільне зайняття земельної ділянки”.  Невідомо, чим тоді керувався Нацпарк, надаючи дозволи аж чотирьом підприємцям у курортний сезон 2021 року, розміщувати там кемпінги, щоб заробляти на туристах. Так, для ГО “Експедиція” виділив у користування трохи більше 3 га заповідного лісу у Лебедівці.

“Відповідно до розрахунку розміру відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, який надано Державною екологічною інспекцією Південно-західного округу, внаслідок незаконних дій в межах 7-го кварталу лісового урочища с. Лебедівка Білгород-Дністровського району Одеської області, завдано збитків на суму 1 700 112 гривень”, – йдеться в повідомленні поліції.

Скільки ж заробив Нацпарк “Тузлівські лимани” в результаті співпраці з підприємцями, які уклали з ним договір, ми намагалися з’ясувати безпосередньо у пані Вихристюк. У відповідь на інформаційний запит тимчасова очільниця відповіла наступне:

“Власні надходження НПП «Тузловські лимани», відповідно до договорів з суб’єктами підприємницькою діяльності не відносяться до бюджетних надходжень. Крім того, щодо “надання обґрунтування науково-технічної ради, створеній при НПП, стосовно розміщення у заповідній зоні урочища «Лебедівка» туристичних кемпінгів у літній сезон”, зазначаємо, що згідно функціонального зонування Парку територія лісового урочища «Лебедівка» уключена до зони регульованої рекреації. Відповідно до ст. 21 Закону України “Про природно-заповідний фонд України” та п.4.3.2. Положення про НПП «Тузловські лимани», в межах зони регульованої рекреації проводяться короткостроковий відпочинок та оздоровлення населення, огляд особливо мальовничих і пам’ятних місць”.

дітиТаким чином, виходить, що засновник ГО “Експедиція” отримав у розпорядження від Нацпарку ділянку, а саме ліс, який відноситься до особливо цінних земель, для “короткострокового відпочинку і огляду мальовничих місць”. Натомість підприємці влаштували там дитячий табір, відпочивальники якого знищили, витоптали і завдали шкоди природі на величезну суму, зайнявши територію без дозволу Саратського лісгоспу, якому він підпорядкований.  Тоді як Національно-природний парк “Тузлівські лимани” своїми чіткими діями напередоні сезону узгодив збільшення з “короткострокового” перебування туристів на тривале і загрозливе для екології, у кілька десятків разів допустивши перевищення рекреаційного навантаження на заповідній території та абсолютно не контролював дотримання встановлених правил та обмежень.

Чому ж ця кримінальна справа не рухається далі?

Це – велике питання до правоохоронного відомства та Одеської обласної прокуратури, в якої нещодавно з’явився цілий екологічний підрозділ. Адже злочини, які відбуваються за сприяння цілої держустанови під назвою Нацпарк “Тузлівські лимани”, потребують детального вивчення і справедливих оцінок.

акт

сингаївськийЧорний

 

 

 

 

 

Тузлівські лимани

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

акт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

гілки

СИЛА ГРОМАД готова надати усім зацікавленим сторонам можливість публічного виступу на сторінках нашого видання. Для цього пропонуємо зв’язатись з редакцією у будь-який зручний спосіб.

One thought on “Керівництво Нацпарку “Тузлівські лимани” допустило у Лебедівський ліс бізнесменів, що скоїли екологічний злочин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *