Заманював пограти на приставці: 70-річному ґвалтівнику з Южного світить довічне ув’язнення

70-річного мешканця міста Южне судитимуть за зґвалтування, сексуальне насильство та розбещення 13 дітей. Жертвами ґвалтівника ставали хлопчики віком від 8 до 14 років, вважають слідчі. 

Обвинувальний акт стосовно чоловіка, раніше неодноразово засудженого за статеві злочини, скерували до суду, про це повідомили у прокуратурі Одеської області.

Слідством встановлено, що протягом 2020-2021 років зловмисник заманював хлопчиків віком від 8 до 14 років до свого тимчасового помешкання та, використовуючи свою фізичну перевагу та безпорадність дітей, вчиняв дії сексуального характеру щодо них.

Дітей чоловік заманював під приводом надання дозволу пограти на ігровій приставці, мобільному телефоні та поїсти солодощі, розповідають в прокуратурі.

“Слід зазначити, що стосовно більшості дітей обвинувачений здійснював сексуальне насилля повторно, щодо деяких – протягом декількох місяців, декого залишав у себе на ночівлю. Після вчинення злочину, чоловік, застосовуючи психологічний тиск та погрози до неповнолітніх, наказував їм нікому не розповідати про скоєне”, – йдеться в повідомленні.

Також у прокуратурі зазначають, що підозрюваний після відбування покарань у місцях позбавлення волі кілька разів змінював своє прізвище та місця мешкання. За вчинене йому загрожує довічне ув’язнення.

Тим часлом з 2021 року Україні запустили в тестовому режимі роботу Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини сексуального характеру щодо дітей. Міністерство юстиції разом з органами прокуратури і суду наповнює його, вивчаючи особові справи засуджених за подібні злочини. Інформація про злочинців буде зберігатися навіть після відбуття покарання.

Станом на 26 жовтня у реєстрі є дані стосовно 171 особи, яку покарали в судовому порядку за сексуальні злочини проти неповнолітніх. Водночас, внесення нових осіб до реєстру відбуватиметься винятково за ухвалою суду. Така процедура запобігає порушенню прав людини та гарантує неупередженість рішення правоохоронців про появу певної особи в цьому реєстрі.

У створенні реєстру українські держслужбовці орієнтувалися на досвід Норвегії, США та Канади, де також діють подібні архіви даних.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *