Старости громад Одещини завершили навчання за програмою «Кроки для старост 2021»

Стали більш обізнаними у своїх правах та повноваженнях, навчилися комунікації та дізналися як підвищити власну ефективність, познайомилися з колегами з інших областей – такі відгуки учасників навчального курсу «Кроки для старост 2021» від U-LEAD. Впродовж семи тижнів 300 старост з різних областей України брали участь у навчанні, яке поєднало теорію, практичні заняття та навчальний онлайн-візит до Покровської громади Дніпропетровської області.

– Кількість заявок на участь у «Кроках для старост 2021» та активність учасників засвідчили актуальність та затребуваність цього курсу. Старости, відібрані на конкурсній основі, прослухали курс лекцій, попрактикувалися на воркшопах, побували з навчальним онлайн-візитом у громаді. Таке масштабне залучення учасників дозволило презентувати діяльність старост з усіх регіонів країни, обмінятися досвідом та кращими практиками, – зазначила керівниця Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» в Одеській області Юлія Молодожен.

Експерти U-LEAD організували навчальний процес таким чином, щоб учасники вчилися працюючи, адже саме так краще засвоюються знання. «Що прочитав, то не запам’ятав, а що почув, то добре запам’ятав», – говорили старости під час практикумів.

– Особисто для мене, це було дуже цікаве та корисне навчання. Було інтересно дізнатися про програму діяльності старости, які є інструменти старости, про основні етапи громадського бюджету та багато іншого. Дуже сподобалися воркшопи. Було цікаво, креативно і корисно. Дуже цікавий був останній воркшоп, де ми вчилися, граючи наче в театрі. Але ситуація була справжня, з нашого життя, – поділилася своїми враженнями Марія Ігнатова, староста села Владичень Болградської територіальної громади. І додала, що «Кроки для старост 2021» – це ще і можливість поспілкуватися з колегами, обмінятися досвідом та інше.

За словами старости Авангардівської громади Костянтина Ковальова, було корисно та цікаво поспілкуватися з колегами з усієї України.
– Це був чудовий шанс познайомитися з колегами, дізнатися про їх успіхи та виклики, а також про їх досвід роботи старостою. Сподіваюся на подальшу співпрацю, – підкреслив він.

На думку старости Болградської територіальної громади Ольги Наумової, організація навчального процесу в форматі онлайн була зручною та ефективною. З одного боку вчишся, спілкуєшся з колегами з усієї України і фактично подорожуєш, а з іншого знаходишся на робочому місці.

Заняття пізнавальні, інформація була зрозумілою, ми отримали відповіді на всі питання. Сподобалася актуальність і корисність інформації, яку можна використовувати в реальній трудовій діяльності. Залишилися позитивні враження про навчання, особливо сподобалося працювати в мінігрупах над вправами, що базуються на реальних робочих ситуаціях. Приємно було бачити та чути колег з різних куточків країни які відкрито ділилися своїм досвідом. Спасибі за запрошення на навчання! – розповіла Ольга Наумова.

В результаті учасники отримали важливі для організації ефективної роботи знання щодо правового статусу старост, антикорупційних обмежень, повноважень та інструментів, що допоможуть їх ефективно виконувати, включаючи питання взаємодії із громадянами та інститутами громадянського суспільства.

Під час практикумів учасники працювали в мінігрупах над ситуативними прикладами та завданнями, схожі на реальні події, що інколи трапляються в громадах. Виконуючи завдання, старости вчилися бачити проблеми розвитку території з різних боків та шукати різні підходи до їх вирішення.

Нагадаємо, від Одеської області в навчальному курсі “Кроки для старост 2021” взяли участь старости Болградської, Кілійської, Коноплянської, Авангардівської, Роздільнянської і Тарутинської територіальних громад.
Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *