Еко-відновлення: Тарутинський степ став домівкою для бабаків-переселенців. ВІДЕО

Степові бабаки, переселені у Тарутинський степ у 2020 році, добре акліматизуються у новій домівці. Їх випуск у дику природу, що є частиною довгострокової програми повернення (реінтродукції) виду, сприяє створенню більш екологічно різноманітного степового середовища.

Про це повідомила природоохоронна організація Rewilding  Ukraine.

Група з восьми степових бабаків (3-х самців та 5-ти самок), яких восени 2020 року переселили до Тарутинського степу на півдні України, добре акліматизувались у новій домівці. До сплячки тварини вели себе нормально. Їх можна було помітити біля нір: вони стояли на задніх лапах, поверталися на всі боки і голосно пищали, перемовляючись з іншими членами родини.

Реінтродукція бабака є частиною масштабної ініціативи з відновлення дикої природи в Тарутинському степу, що має площу біля 8 тисяч гектарів. Бабаки є важливою ланкою харчових мереж, а їхні нори, які можуть сягати в довжину до 20 метрів і до трьох метрів в глибину, позитивно впливають на стан ґрунту і підземних вод. Тварини також допомагають розповсюджувати насіння та створювати зони, де можуть зростати різноманітні види рослин.

Тарутинський степ є однією з небагатьох ділянок відносно незайманого степу, що збереглися в Європі. Він є частиною ревайлдинг регіону дельти Дунаю. В майбутньому команда Rewilding Ukraine планує випустити тут більше степових бабаків з метою утворення стабільної популяції виду в цьому районі.

Степовий бабак — це вид бабака, що мешкає в степах Східної Європи та Центральної Азії, процвітаючи на відкритих горбистих луках і по краях сільгосп полів. Колись вони були поширені в Україні, але їх чисельність значно впала вже у ХІХ столітті внаслідок полювання та промислового землеробства.

На сьогодні стабільні популяції збереглися лише на північному сході країни, хоча вид був реінтродукований в інших районах. Бабаків, яких перевезли в Тарутинський степ, розводили в диких умовах на півночі Одеської області.

Колись степові бабаки були поширені в Україні, але їх чисельність значно впала вже у ХІХ столітті внаслідок полювання та промислового землеробства.

Степові бабаки є важливою здобиччю для вовка, лисиці та інших хижаків. вони також вважаються інженерами екосистем через свої величезні нори.

«Степових бабаків у Тарутинський степ переселили вперше, — пояснює виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко. Ми сподіваємося, що завдяки подальшим випускам для покращення генетичного різноманіття, протягом 5-10 років тварини сформують стабільну колонію, а потім поступово розселяться ландшафтом. Повернення бабаків сприятиме збагаченню місцевого біорізноманіття».

«Ми вже самі маємо успішний досвід транспортування степових бабаків, який ми використаємо під час наступних випусків, – розповідає Олексій Пудовкін, експерт Rewilding Ukraine, який займався перевезенням та випуском бабаків у степ. – Бабак – досить сильна тварина з потужними передніми лапами. Він може розтрощити дерев’яну чи пластикову клітку. Тож ми зупинилися на просторих металевих коробах з багатьма отвірами з усіх боків, у яких тваринам зручно, безпечно, а також в них вони менше стресують, тому що не бачать, що відбувається довкола. Крім того, бабаків краще транспортувати кожного у окремому коробі, щоб уникнути проявів агресії один до одного».

Реінтродукція степового бабака є частиною роботи з ревайлдингу в розширеному ревайлдинг регіоні дельти Дунаю, яка розпочалася на початку 2019 року за фінансування Програми «Ландшафти під загрозою».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *