Лиманська громада економить до 35% на опаленні завдяки котлам на пелетах

Опалювальний сезон має пройти економно і екологічно. Так вирішила Лиманська сільська територіальна громада, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині. Тому підключила школу в селі Приморське до нового котла, що працює на альтернативному паливі – деревних пелетах. Це паливні гранули, що виробляються з відходів деревообробного виробництва.
Лиманська громадаЯк повідомляла СИЛА ГРОМАД, ще у перший рік після свого створення (громада заснована 2017 р.), місцева влада перевела усі соціальні об’єкти на альтернативне опалення. Так, у дитячих садках і школах сіл Лиман і Трапівка у холодну пору року завжди було тепло завдяки новим котлам на пелетах.
Приморська сільська рада до складу громади приєдналась лише з 2021 року, тому цей освітній заклад місцева влада підготувала до старту опалювального сезону, взявши до уваги свій попередній досвід.
Для переобладнання шкільної котельні та закупівлі обладнання використали кошти у розмірі 197,6 тисяч гривень. Це гроші із залишків освітньої субвенції, яка накопичилась на рахунках на 1 січня 2021 року.
Лиманська громадаЯк порахували в сільській раді, раніше, щоб прогріти двоповерхову будівлю до необхідних температур, на сезон витрачалося 78 тон вугілля, що складало 624 тисячі на рік (одна тонна обходиться зараз 8 тисяч гривень). А для роботи нової системи опалення піде близько 60 тон пелетів, – тож у бюджеті завдяки переходу на альтернативний вид палива зекономлять 30-35% витрат.
“Лиманська громада робить все можливе, щоб діти у наших школах навчалися в теплих приміщеннях та в комфортних умовах. А крім того, раціонально використовуємо кожну копійку, бо наш бюджет наповнюється нашими жителями, які є платниками податків”, – повідомив очільник Василь Резніченко.
Крім того, серед плюсів пелет і те, що вони екологічні, адже утворюють безбарвний дим і не виділяють неприємні запахи при згорянні, довго зберігаються, а при виборі опалення за допомогою пелет можна придбати спеціальне обладнання з автоматичною подачею палива, тобто практично повністю мінімізувати ручну працю, що й застосовують численні громади Одеської області.
Зараз у Приморській школі, що діє у складі Лиманської громади, навчається 150 дітей.
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *