Село Кубанка відзначило 235 років болгарськими традиціями

Ювілейну дату, 235 років з часу заснування відзначили днями у селі Кубанка, що з 2015 року увійшло до складу Красносільської об’єднаної територіальної громади на Одещині.

Треба зазначити, що цей населений пункт існував ще за часів козацтва, а проживали у ньому з самого початку переважно болгари. З часом сюди переселялися представники інших національностей, проте болгарські традиції й досі залишаються дуже поширеними серед місцевих мешканців.

Тому дуже знаково, що цей захід відвідали поважні гості — генеральний консул Республіки Болгарія в Одесі Светослав Іванов та Ангел Ценов — консул з питань культури Генерального консульства, а також Дора Костова — головна редакторка видання болгарською мовою «Роден край». Святкова програма розпочалася ще вранці у храмі Святої Трійці з молебну за мир та спокій в Україні, за розквіт села Кубанка та всієї Красносільської громади.

Тут був великий кам’яний храм, його зруйнували у 1926 році. Чотири роки тому дерев’яний храм тут збудували. Сьогодні ми вперше за 95 років служили молебень й депутати від Кубанки були присутні. Я радий, що ми зараз належимо до Красносільської ОТГ. Її очолила Марина Миколаївна Архірій, це гідна, професійна людина”, –  каже отець Олег, настоятель Свято-Троїцького храму в с. Кубанка.

Під час святкування на майданчику перед Кубанським будинком культури розгорнулися цікаві локації. Розваги для дітей, надувні гірки, батут. Тут аніматори грали з малечею та проводили конкурси. Кошти на це виділила Красносільська сільська рада. Для всіх присутніх готували болгарські національні страви, серед них суп з баранячим м’ясом — Курбан, розповідає житель Кубанки Кирило Бургазлі.

“Ми вирішили зварити болгарську страву Курбан, це болгарська їжа. Тут два барани, приправи: перець, сіль, все як треба”, – розповів Кирило Бургазлі.

Зовсім поруч господині представили традиційний національний болгарський листковий пиріг із підсоленою бринзою — баницю.

“Чим жирніша, чим більше масла, сметани смачної, чим тонкіше тісто, тим смачніша баниця”, – поділилась рецептом місцева жителька Валентина.

Кубанка

Всі ці страви, до речі, пізніше на святі взяли участь у конкурсі «Кубанська баниця», де їх оцінювала комісія, що складалася з почесних гостей, які завітали на День села Кубанка.

Гості відвідали всі локації свята, включаючи відкриту болгарську читальню імені Івана Вазова на базі місцевої бібліотеки, вручили там подарунки, спробували смачні болгарські страви та навіть приєдналися до народного болгарського танцю хоро.

 Джерело – Лиманська Агенція Новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *