Флагман сів на дно: у Південному зупинив роботу ОПЗ

Вже 18 вересня було зупинено виробництво карбаміду, на день пізніше мають вимкнути виробничих два агрегати, таких, що виробляють аміак. Причина банальна – стратегічне не лише для Одеського регіону, але і для усієї країни підприємство припиняє роботу через різке підвищення вартості газу, який є основною сировиною у виробничому циклі.

Одеський припортовий завод (ОПЗ) часто називають флагманом промисловості Одеської області. Завдяки його потужностям отримують доходи бюджети усії рівнів, серед них – і місцева громада.

ОПЗ працює за давальницькою схемою: компанія, яка надавала сировину, а це “АгроГазТрейдинг”, припинила постачання газу. Кінцева продукція є неконкурентоздатною через високу вартість сировини. Виробництво стало невигідним, а давальницька схема вже не працює.

Як відзначають фахівці, зупинка виробництва на ОПЗ призведе значні проблеми у міста Південний, який будувався і розвивався з урахуванням двох потужних містоутворюючих компаній – порту Південний і ОПЗ.

Також є думка, що багаторічна криза на заводі пов’язана ще й з нескінченними спробами різних фінансово-політичних груп отримати повний контроль над ОПЗ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *