“Країна жіночого роду”: жителям Сарати презентував свою книгу Вахтанг Кіпіані

Міста і громади Бессарабії навідав цього тижня Вахтанг Кіпіані, історик, журналіст, головний редактор інтернет-видання «Історична правда». 7 вересня він завітав до Саратської селищної публічної бібліотеки, де відбулася одна із перших в Україні презентацій збірки «Країна жіночого роду».
Про це повідомляє Саратська селищна публічна бібліотека на своїй сторінці у Фейсбук.
вахтангПредставляючи збірку, Вахтанг Кіпіані наголосив, що видатні українки XX століття часто лишаються непомітними. Майже всі історичні постаті: вожді, князі, гетьмани, військові, належать до так званої “сильної” статі, а багато століть жінки були непомітними для літописців, хроністів, істориків. Це несправедливо. Тому видання збірки – це повернення боргу жінкам, бо вони не лише «берегині», а були і мають бути повноцінними суб’єктами історичного процесу.
У книжці зібрано інтерв’ю, свідчення, архівні документи й довідки про 26 визначних жінок України, які з’являлися на ресурсі «Історична правда». Серед них – і унікальне інтерв’ю Квітки Цісик, і статті про докторку медицини Розалію Ліфшиць-Винниченко, підпільницю Ірину Тимочку «Христю» й письменницю Олену Телігу, дівчинку Ольгу, яка перемогла ГУЛАГ; є сторінки, присвячені Ніні Строкатій – учасниці дисидентського руху, співзасновниці Української Гельсінської групи й одній з провідних правозахисниць Одеси у радянський період, Лесі – українці, матері Георгія Гонгадзе.
Про долю деяких жінок цієї книжки хтось, можливо, почув уперше, однак їхню роль в історії, а особливо в українській історії не варто применшувати. Це лікарки, вчительки, учасниці національно-визвольного руху, політув’язнені, журналістки, культурні діячки… Без них — сильних, активних, відданих — сторінки нашого роду були б зовсім інакшими.
Також автор видання відвідав місцеву церкву ПЦУ, де служить настоятелем Владислав Шіман.
“Перший і єдиний у Бессарабії храм Православної церкви України у Сараті, настоятелем у якому є отець Владислав, на день прапора підняв на щоглі синьо-жовтий стяг. На боці МП місцева влада, бандюки, консервативне населення, голови якого забиті русскім міром. Тому кожен такий випадок – на вагу золота”, – написав Вахтанг Кіпіані на своїй сторінці.
вахтанг кіпіані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *