Голова Бородінської ОТГ звертається до ДБР через захоплені землі колишнього Тарутинського полігону. ВІДЕО

Під час “Бессарабському ярмарку”, що відбувся в Тарутино 28-29 серпня, СИЛІ ГРОМАД вдалося поспілкуватись із головою Бородінської громади Іваном Георгієвичем КЮССЕ. Говорили про Національний рекорд, зареєстрований за участі Тарутинської й Бородінської ОТГ, – коли дві громади разом накрили найдовший стіл (150 метрів), сервірований бессарабськими стравами. А ще очільник ОТГ поділився своїм баченням, звідки братиме кошти на розвиток та яких зусиль доводиться прикладати вже зараз, щоб отримати справедливі доходи в бюджет.

Іван Георгієвич Кюссе дві каденції очолював Тарутинську РДА, і добре знає як проблеми, так і переваги рідного краю: родюча земля, багатонаціональність, історична спадщина. У жовтні 2020 року на перших місцевих виборах він переміг своїх конкурентів і за результатом голосування очолив новостворену Бородінську селищну громаду, яка налічує 16,8 тисяч населення. Та незважаючи на те, що зараз доводиться будувати громаду буквально “з нуля”, створювати нові відділи, комунальні підприємства, самостійно піклуватись пр оосвіту, медицину, благоустрій, – у нової адміністративної одиниці є величезні перспективи, переконаний голова. Адже 30 млн гривень, які виділені державою Бородінській громаді, вже цього року підуть на соціально-економічний розвиток громади, створення Центру для осіб, які постраждали від домашнього насилля, а ще на проведення інтернету у кожну домівку та чимало інших важливих справ.

Бородінська громада – друга за площею у новоствореному Болградському районі і вбачає свій успіх та процвітання завдяки своєчасним доходам податків, перш за все – сплат від фермерів та агрогосподарств за оренду землі. Проте, не все дається так просто. Землі колишнього Тарутинського полігону, якими розпоряджається військове відомство, хоч і передані згідно законодавства у комунальну власність громаді, досі не приносять їй дохід. Мова йде про 35 -37 мільйонів гривень щороку, каже Іван Георгійович.

“Військові прокурори, Міністерство оборони, – організували синдикат про збору грошей. Але ці землі ми вже отримали у комунальну власність, і вони приносити дохід у бюджет ОТГ. Нам навіть вигідно, щоб це були землі оборони, бо тоді вона має більшу оціночну вартість. Хочу, щоб всі зрозуміли: ми не ведемо боротьбу за землю, нам земля не потрібна – нам потрібні податки. Ми любимо армію, і ми можемо зменшити їм орендну плату за землю. Але громада від військових чиновників не має страждати. Чому фермер, який обробляє 20 гектарів, має сплачувати в бюджет – а чиновник, який від Міністерства оборони використовує тисячі гектарів, не сплачує жодної копійки?!”, – дивується Іван Кюссе.

Проте змусити платити за землю представників військового відомства виявилось непросто, – резюмує голова громади. Пояснює: громада не має підтримки ні від податкової служби, ані від обласної прокуратури. Виявляється, не маючи правовстановлюючих документів на землю, Білгород-Дністровська КЕЧ передала її у користування третім особам, які вирощують на ній зернові культури, за сумнівними угодами на право користування. По суті – це приховані форма оренди землі, через яку громада недоотримує мільйони гривень у свій бюджет.

І в той час як 1932 га на території Бородінської селищної громади використовується без будь-яких документів, – контролюючі служби цю кричущу ситуацію “не бачать” і не втручаються, оминаючи увагою. Залишаючи громаду з беззаконням сам-на-сам.

Звертаюсь до силовиків і кажу: ми зробимо громаду, з вами чи без вас, але в нас буде самодостатня громада! Я звертався до податкової – там кажуть, у нас карантин, ми не можемо проводити перевірки. Але як ходити про сільгосппідприємствам перевіряти ліцензію на пальне – можна! Як ходити перевіряти по магазинам ліценію на акциз – можна. Звертаюсь в поліцію – написали у відповідь абсурд. Тому ми звертаємось в ДБР, щоб звернули на це увагу”, – пояснив голова громади.

У разі, якщо у ситуація не отримає вирішення, Іван Кюссе обіцяє звернутись до Ради Національної безпеки і оборони (РНБО), аби створити комісію на державному рівні за участі Міністерсва фінансів, Міністерства оборони, Міністерства сільського господарства і вже на місці розібратися: якщо земля й надалі потрібна для Міністерства оборони – то хай використовують законним чином і сплачують податки в бюджет громади.

Нагадаємо, до складу Бородінської селищної громади входять 33 села колишнього Тарутинського району (4 старостинських округи). Адмінцентром є селище Бородіно, а загальна кількість населення налічує 16,8 тисяч людей. Бородінська громада відноситься до новоствореного Болградського району Одещини.

Повне інтерв’ю з головою Бородінської громади – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *