Польща пропонує Україні долучитися до розслідування злочинів НКВС в Одесі

Польські експерти можуть долучитися до українських у рамках дослідження останків у місці виявлення масових захоронень жертв НКВС в Одесі.

Про це під час спільної пресконференції з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у межах XXX Економічного форуму у польському Карпачі (південний захід РП) сказав Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Нещодавно виявлено захоронення під Одесою, де НКВС, совєтські комуністи, вбивали українців і поляків та людей інших національностей. Там ми можемо дуже швидко спільно розпочати (пошуково-ексгумаційну – ред.) роботу“, – зазначив Моравецький.

Він додав, що у польсько-українських відносинах є складні питання, які мають бути з’ясовані.

На переконання глави польського уряду, Україна має дозволити ексгумації польських жертв на території країни, а також з’ясувати усі спірні питання, що стосуються Волинської трагедії.

В Одесі протягом останнього тижня дослідники знайшли кількадесят розстрільних ям з останками жертв масових репресій НКВС 1937-1941 років. На початку серпня група волонтерів виявила на місці колишнього спецоб’єкта НКВС, поряд із аеропортом, перші шість ям, у які кати скидали ночами тисячі вбитих громадян.

За архівними даними, протягом 1938-1941 років “трійками” НКВС там були винесені вироки про розстріли 8 тис. 633 осіб.

Фото: Олександр Бабич, Фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *