Чим опалювати житло? Асоціація міст звернулася до уряду, ВР і Зеленського

Асоціація міст України звернулася до президента Володимира Зеленського, Кабміну та Верховної ради з питання забезпечення початку опалювального сезону 2021/2022 років.

Як повідомляє пресслужба КМДА, АМУ звернулася за підсумками засідання правління щодо забезпечення початку та сталого проходження опалювального сезону, а також “запропонувала шляхи вирішення проблемних питань, пов’язаних із подорожчанням газу для населення та бюджетної сфери”.

“Наближається опалювальний сезон, у якому ціна газу збільшується з 4 до 7,6 грн для населення та з 7 до 20 грн за 1 куб. м для бюджетної сфери. До цього ще додається вартість розподілу газу та інші витрати”, — зазначив мер Києва Віталій Кличко.

За його словами, збереження тарифів на тогорічному рівні для населення та бюджетної сфери потребуватиме від органів місцевого самоврядування 25 млрд грн.

В АМУ підкреслили, що для попередження зриву опалювального сезону потрібно:

  • відновити можливість теплопостачання та гарячого водопостачання у 59 громадах, розблокувавши рахунки підприємств, арештовані через заборгованість зі сплати за природний газ та його розподіл;
  • усунути “дискримінаційні норми” в договорах на постачання природного газу (терміни оплати за спожитий природний газ повинні збігатися з термінами оплати населенням за послуги теплопостачання (виключити передоплату/авансові платежі); розмір штрафних санкцій для підприємств теплопостачання повинен відповідати розміру штрафних санкцій для населення; не застосовувати штрафні санкції на заборгованість за природний газ, яка склалася у зв’язку з неоплатою населенням послуг за теплопостачання; визначити цільове призначення та обсяги природного газу за категоріями споживачів; виключити вимогу про банківські гарантії або договірне списання коштів);
  • зафіксувати ціну природного газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні 11,2 грн за 1 куб. м, щоб забезпечити безперебійне теплопостачання, зокрема, лікарень, шкіл, дитячих садочків та інших об’єктів соціальної сфери;
  • спрямувати субвенцію з Держбюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах за період 2016-2021 роки в обсязі 37 млрд гривень.

Водночас там додають, що для збереження чинних тарифів на теплопостачання та гарячу воду населенню та бюджетній сфері в опалювальний сезон 2021/2022 років для громад потрібно:

  • збільшити нормативів зарахування ПДФО до бюджетів місцевого самоврядування на 5%;
  • зменшити обсяги реверсної дотації до 20% та збільшення базової дотації до 100%;
  • виділити додаткову цільову субвенцію на ремонт вулиць та доріг у громадах в обсязі 10 млрд грн;
  • спрямувати громадам 50% коштів ДФРР, збільшивши його обсяг до 3% від загального фонду Держбюджету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *