Як місто Татарбунари відсвяткувало свою 384-ту річницю? ВІДЕО

Місто Татарбунари часто називають серцем Бессарабії. Адже воно лежить на перехресті головних автомагістралей півдня Одещини. Віднедавна Татарбунари стали адмінцентром нової територіальної громади, однієї з найбільших в Білгород-Дністровському районі, до якої тепер належить, – увідбравши в себе 10 сільських рад і об’єднавши 24 тисячі жителів. Як колоритне містечко відзначило чергову річницю від дня заснування, дізнавалася СИЛА ГРОМАД.

ТатарбунариДитячий сміх, розваги, веселощі – так розпочався день народження міста Татарбунари 28 серпня. У місцевому сквері, просто під величним памятником героям Татарбунарського повстання, розташувалось дитяче містечко. Малих татарбунарців на свято до «Міста щасливих дітей» запросив Будинок дитячої та юнацької творчості. Кожній дитині давали завдання: взяти участь у майстер-класах, зібрати 5 наклейок і на виході отримати сюрприз.

Максимальна увага – дітям, таку стратегію обрала місцева влада у своїй діяльності. Аби розвивати здібності своїх дітей, татарбунарський Будинок творчості має усе необхідне: зручне приміщення, матеріали для розвитку, оплачує роботу тренерів і викладачів.

ТатарбунариСимволічним подарунком до дня міста стала велика розмальовка, яку з задоволенням розфарбували наймолодші мешканці. У центрі – герб міста Татарбунари, з символом старовинної фортеці. З історичних джерел відомо, що засновниками міста вважаються племена ногайців, далі ці землі належали Османській імперії, була тут і резиденція кошового Задунайської Січі, ці місця навідував поет Олександр Пушкін, а пізніше місто належало Румунії, проти кріпацтва якої поставли безстрашні місцеві жителі…

ТатарбунариА офіційним роком заснування прийнято вважати 1637-й. Це означає, що у 2021 місту виповнилось 384 роки, хоча версій появи поселення існує кілька. Між тим, крізь роки місту, що стоїть на перехресті головних шляхів Бессарабії, вдалося зберегти свою оригінальну назву, з турецької Татар-бунар – означає “татарська криниця”. Вважається, що перше джерело витікало з-під пагорба, на якому лежали руїни давної фортеці. До речі, саме її давно мріє відновити місцева влада.

“Проектів у нас дуже багато, це благоустрій нашого міста, відновлення шкіл, капітальні ремонти дошкільних закладів, а також благоустрій центральної нашої вулиці Горького і заплановано багато іншого”, – ділиться мер міста Андрій Глущенко.

Татарбунари24 тисячі населення – саме стільки налічує громада, адмінцентром якої є місто Татарбунари. Голова муніципалітету зізнається: керувати такою великою територіальною одиницею нелегко, та разом з жителями й депутатами всі негаразди вдасться подолати. Перші кроки вже зроблено, – так, до дня міста відкрили спортивний майданчик. Тривалий час спортарена в Татарбунарській гімназії була в занедбаному стані, на відновлення пішли залишки освітньої субвенції. На новому полі провели футбольний турнір для наймолодших спортсменів.

До свята в Татарбунарах підготували ще одну подію, влаштувавши Фестиваль ретро-авто. Це захід пройшов вже втретє, і зібрав близько 3 десятків учасників з Арцизу, Ізмаїла, Татарбунар та Одеси. Організатор, Леонід Семенеко, – мріє зробити його міжнародним.

Залізні коні – раритети, що зберегли свою міць і потужність, здається, з попередніх епох, зібрали немало захоплених глядачів.

Не менш святковим, смачним і корисним став ярмарок в Татарбунарах, який відкрився ще вдосвіта. Люди змогли закупити додому сільськогосподарську продукцію. Виноград, помідори, кавуни, дині, бесарабська бринза та смачна випічка – за цими смаколиками до Татарбунар спеціально заїздять гості, адже ціни на дари полів зараз дуже радують.

А головні урочистості відбулись у Будинку культури, де міська влада привітала своїх жителів відзнаками і подарунками.

Як старовинне місто відсвяткувало свою чергову річницю – у репортажі СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *