Резонансна справа: дві матері загиблих студенток свідчать проти ексочільника ДСНС Федорчака

Потерпілі Ольга Бабенко та Тетяна Малинська, які втратили доньок під час пожежі в Одеському коледжі економіки, дали покази під час розгляду справи Віктора Федорчака. Обидві жінки запевнили, що трагедія в навчальному закладі сталася саме через халатність ексочільника ДСНС в Одеській області та “куплені перевірки”.

Про це повідомляє “Суспільне. Одеса”.

Допит двох жінок тривав більш ніж півгодини. Першою виступила Ольга Бабенко, яка під час пожежі втратила свою 16-річную доньку. Дівчинка була студенткою другого курсу. Того дня вона зателефонувала матері приблизно о 10:15 та розповіла, що в закладі спалахнула пожежа, і їй страшно. Жінка запевнила доньку, що незабаром мають приїхати пожежники та загасити вогонь.

“Група, де була моя донька, бігала по поверху та шукала запасний вихід. Він був закритий, а через головний спуститися вони не могли, оскільки горіли сходи. Група була вимушена повернутися до аудиторії та чекати на допомогу. Вони довго кричали, але їм ніхто не допомагав, бо не було драбин. Коли приїхали пожежники, точних вказівок, що робити, не було, не було й батутів. Моя донька була змушена вистрибнути у вікно, аби врятуватися. Однак через те, що батутів чи розтяжок не було, вона розбилася”, – розповіла Ольга.

Справа ексочільника ДСНС Одещини: дві мами загиблих студенток дали покази проти Федорчака

За її словами, причинами трагедії стала відсутність відповідних перевірок. На думку жінки, провина Віктора Федорчака полягає у тому, що він як керівник профільного органу не зміг проконтролювати стан та забезпеченість своїх підлеглих і техніки. У в тих машинах, які приїхали рятувати дітей, всі пожежні рукави були дірявими, запевнила Ольга Бабенко.

Інша потерпіла, Тетяна Малинська, під час пожежі також втратила 16-річну доньку. Того ранку дівчина мала відвідати додаткову лекцію з історії. Приблизно о 10:10 вона зателефонувала батькам та розповіла, що в коледжі спалахнула пожежа. Разом із іншими учнями вона намагалася покинути будівлю, однак запасний вихід був зачинений, тож підлітки повернулися до аудиторії на четвертий поверх.

За словами матері, коли будівлю охопив вогонь, порятунком дітей на власній драбині займалися працівники комунального підприємства “Міськзелентрест”. Натомість пожежники “бігали біля будівлі та не розуміли, що їм робити”, оскільки пожежні рукави були непридатними для використання.

“Я їм кричала, що там діти, підніміться на 4 поверх, бо вони втрачають свідомість. На що мені відповіли, що не можуть зайти всередину будівлі, оскільки в них немає масок“, – зазначила Тетяна.

Щодо провини Федорчака, то жінка впевнена, що після всіх масштабних пожеж в Одесі ексочільник ДСНС мав зробити висновки та посилити перевірки, а не “робити їх за гроші”.

Справа ексочільника ДСНС Одещини: дві мами загиблих студенток дали покази проти Федорчака
Справа ексочільника ДСНС Одещини: дві мами загиблих студенток дали покази проти Федорчака

“Як би ви відреагували на смерть своєї дитини? Коли вранці ви її цілуєте, прощаєтесь, а вже через півтори години вона вмирає. Ви б змогли взяти гроші за перевірки після цього?”, – звернулася матір до Федорчака. На це він нічого не відповів.

І Ольга Бабенко, і Тетяна Малинська підготували цивільний позов до Федорчака у розмірі 1 мільйона гривень для кожної. Тетяна Малинська запевнила, що в такий спосіб вони намагаються зробити так, аби кожна людина, яка причетна до смерті дітей, понесла повне покарання.

Після допиту двох потерпілих прокурор Сергій Одабашян повернувся до дослідження чергового тому справи. 2 вересня він стосувався пожежі у готелі “Токіо стар”. Зокрема це документи щодо перевірок будівлі, знайдених порушень та досудового розслідування пожежі.

Адвокат фігуранта справи Володимир Фільштейн зазначив, що перевірки та знайдені порушення у готелі є відповідальністю інших профільних структур, а не колишнього очільника ДСНС.

“Контроль за дотримання пожежної безпеки протягом останніх років здійснював підрозділ Приморського відділу ГУ ДСНС. Потім ці повноваження передали 6-му пожежному загону, який фактично є міським підрозділом ДСНС. Жодного документу, який підтверджував би факт того, що Головне управління ДСНС здійснювало чи мало здійснювати заходи протипожежної безпеки на вулиці Водопровідна, в матеріалах немає. То чому органи прокуратури не вжили заходи щодо проведення перевірки щодо відповідальності осіб Приморського відділу та 6-го загону? Без з’ясовування цих обставин питання щодо відповідальності Федорчака є безпредметним”, – додав захисник.

Після цього суддя Олександр Гарський зробив перерву у розгляді справи до жовтня.

Нагадаємо, Віктор Федорчак очолював ГУ ДСНС України в Одеській області з липня 2015 по грудень 2019 року. Звільнення відбулося після пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. 14 січня 2020 року Федорчаку повідомили про підозру. Чоловіку інкримінують ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України, а саме систематичну службову недбалість через три пожежі, які сталися в Одесі: в обласному медичному центрі психічного здоров’я, готелі  “Токіо стар” та коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Внаслідок цих подій загинуло 32 людини, а матеріальна шкода сягнула 4,9 мільйона гривень.

ФОТО – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *