В Арцизі до Дня міста провели перегони овець. ФОТО

У місті Арциз, що є центром великої територіальної громади на Бессарабії, гучно відсвяткували День міста – 205 років з дня заснування. Команда голови ОТГ Сергія Парпуланського продумала насичену програму святкувань і об’єднала різні населені пункти на спільному святі. Мешканців міста розважали низкою яскравих подій: етно-ярмарка, спортивні змагання, забіги ослів і навіть перегони овець.

АрцизГоловна площа Арциза перетворилася на епіцентр народних гулянь. Вдень тут відкрився традиційний ярмарок з фудкортами. Різні етнічні групи, які мешкають в цьому регіоні, – українці, росіяни, болгари, молдавани і гагаузи створили стенди-інсталяції, в яких розповіли про свої традиції та побут.

Переважно, торкнулася тема весільних обрядів. За ними можна простежити, як раніше вбиралися молодята, як була прибрана кімната для гулянь, які страви були на столі і які пісні співали. На столах переважали страви з бринзою і сиром, баранячі реберця, місцева випічка і пиріжки.

АрцизОкрім ярмарки, гості свята змогли взяти участь у майстер-класах з декоративно-прикладного мистецтва і творчих конкурсах, відвідати фотовиставку і навіть виїзну філію краєзнавчого музею. Просто  під відкритим небом тут були представлені елементи болгарського побуту і традицій.

Особливу увагу організатори приділили спорту – до дня міста тут пройшов турнір з міні-футболу серед молоді, відкритий турнір громади з вільної боротьби, дитячі змагання з самбо і дзюдо, обласний турнір з футболу.

Та найбільш очікуваною подією свята стали змагання з перегону овець – їх проводили в Арцизі уперше. Участь в змаганні взяли десять пастухів з вівчарками. Переможець отримав 7 тисяч гривень, а за друге і третє місце пастухам вручили п’ять і три тисячі гривень відповідно.

АрцизУсім учасникам дісталися грамоти та іграшки у вигляді овечок для хвостатих пастухів. Не менш цікаво було спостерігати і за ослячими перегонами. Здавалося б, це незграбні довговухі тварини, але вони мчали до фінішу немов які-небудь арабські скакуни. Лише один віслюк вирішив не квапитися і пройти трасу пішки, як би не підганяв його хазяїн.

Наприкінці дня стартував святковий концерт. Захід розпочався з костюмованого параду до дня міста, а потім на сцені виступив фіналіст проекту “Голос країни” Сергій Нейчев, народні колективи, військовий оркестр Національної гвардії України, одеська група Jam Band і багато інших. Завершилося святкування 205-річчя Арциза яскравим фейєрверком.

Арциз

АрцизЗадунаевкаДжерело – https://bessarabia.in.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *