Медицина під парасольками: куди поділися гроші на ремонт Курісовської амбулаторії?

Сільська амбулаторія та відокремлений підрозділ «Іванівська станція екстреної швидкої медичної допомоги та медицини катастроф» розміщені у будівлі лікарні, яка однією з перших з’явилася в колишній Херсонській губернії.  Своє першочергове призначення вона виконує й зараз. Як розповіла фельдшерка екстреної медичної допомоги Софія Сікорська, медичними послугами охоплюють велику територію, це села Сербка, Кубанка, Доброслав, Березівка, а також прилиманська зона.

Курісове

Тим часом, проведений нещодавно ремонт охопив лише хол, санвузол та декілька приміщень амбулаторії. Але її покрівля не знала капітального ремонту вже понад три десятки років. Зараз її поверхня складається зі шматків та фрагментів усіх можливих видів покриття, внаслідок чого вода потрапляє у внутрішні приміщення.

“Будівля лікарні та замок будувалися в один період. Треба усунути причину всіх цих руйнувань, щоб люди громади могли повноцінно обслуговуватись на місті: робити кардіограму, крапельниці, здавати аналізи”, – розповів Валентин Григоржевський, очільник Курісовської ОТГ.

Критичною є ситуація не лише зі станом покрівлі, а й з нестачею кадрів для амбулаторії, розповідає секретарка Курісовської сільради Наталія Бугайчук.

“Тут були стаціонарні відділення, де було можливо отримати комплексне лікування. Зараз нам потрібно три лікарі на нашу кількість населення, бо люди повинні бути захищеними на тому рівні, що їм гарантувала Конституція та держава. Фактично 7 800 осіб в нас залишилися без медичної допомоги. Наші звернення до депутатів Верховної Ради та на рівень облради нічого не дали. Ми лише отримали відповідь — розв’язуйте це питання самі”, – пояснює вона.

Невирішеною ця ситуація залишається й досі. Свою частину для співфінансування капітального ремонту даху, а це 1 мільйон гривень, Курісовська громада береже та не перестає вишукувати можливості допомоги на обласному рівні.

“Я був на засіданні комісії, де було погоджено виділення коштів на ремонт даху з нашим співфінансуванням. Але зараз ми отримали листа, що бюджетні кошти з області десь пішли по інших напрямках. На даний час цих коштів немає”, – каже сільський голова.

У Курісовської громади є лише 20%, тобто лише п’ята частина від необхідної суми коштів, щоб розпочати ремонт. Але цієї суми не вистачить, щоб розв’язати це критичне питання.

“Капітальний ремонт цієї лікарні ми не зможемо самотужки зробити навіть за 10 років. Злива, яка була, а Курісове було саме в епіцентрі негоди, показала, що чим довше відкладають це питання, тим більше руйнується все, що було вже зроблено, а вартість ремонту зростає щодня”, – каже Наталія Бугайчук.

“Зливу ми пережили з парасольками та відрами. Стіни затікають, все відпадає та жовтіє, все цвіте. Хотілося, щоб відремонтували дах, щоб зробили стіни. Ми живемо в епідемію ковіду, а ми навіть стіни не можемо помити, тому що вони валяться“, – поділилася Софія Сікорська, фельдшерка екстреної медичної допомоги.

Влада Курісовської ОТГ не втрачає надії, що за підсумками виконання бюджету Одеської області за 9 місяців поточного року, в обласному бюджеті все ж знайдуться фінансові можливості, щоб запобігти руйнуванню будівлі цієї амбулаторії.

Джерело – Лиманська Агенція Новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *