Кістки лежать у кілька шарів: під Одесою розкопали могильники “спецоб’єкту НКВС”

Трагічний спадок знищених поколінь. Під час розкопок поховань на 6-му км Овідіопольської дороги в Одесі знайшли шість могильників з рештками загиблих українців, яких розстріляли члени НКВС. Про це розповіли у Південному регіональному відділі Українського інституту нацпам’яті.

Там зазначили, що казати про точну кількість решток людей ще зарано, адже пошуковці не розкопують розстрільні траншеї, а лише фіксують їхні розміри й масштаби з поверхні.

Розкопки в Одесі: пошуковці знайшли 6 могильників з рештками жертв НКВС

Як повідомив історик та член робочої групи Олександр Бабіч, знайдені розстрільні ями розташовані на відстані не більше метра одна від одної. Форма могильників, на думку історика, свідчить про те, що ями копали під точну кількість людей, яких напередодні засудили до розстрілу.

“Рештки лежать в декілька шарів. Стратиграфія показує, що кати присипали тіла на 20-30 сантиметрів землею, а потім просто в яму починали засипати сміття. Потім звалище сміття навозили шарами та зрівнювали, аби приховати місце розстрілів”, –повідомив Бабіч на своїй сторінці в Facebook.

Розкопки в Одесі: пошуковці знайшли 6 могильників з рештками жертв НКВС

За його словами, через велику щільність поховань встановити приблизні дати завершення розкопок наразі неможливо.

“Пошуковці за допомогою бульдозера знімають метр будівельного сміття, потім екскаватор робить трашею, і вже потім за допомогою лопати та щупа дно перевіряють на наявність решток. Після цього фіксують межі ями, все вносять до протоколу та закривають. Максимальна повага до вбитих і до всього, що може розповісти історію цих сталінських злочинів”, – додав Бабіч.

Як відомо, під Одесою, в районі 6-го кілометру Овідіопольської дороги, історики, волонтери та пошуковці військово-історичних клубів  досліджують колишній спецоб’єкт НКВС, де в 1937-1938 роках розстріляли майже 8 тисяч людей.

Робочу групу з питань увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій створили у квітні розпорядженням міського голови Одеси. До її складу увійшли представники місцевої влади, німецької спільноти, генеральних консульств Польщі та Румунії, правоохоронці, історики, громадські діячі, краєзнавці, волонтери та фахівці військово-історичних клубів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *