Ухвалення Ромської стратегії запізнилося на рік – Володимир Кондур

Кабінет міністрів схвалив стратегію сприяння реалізації прав і можливостей ромів. У Правозахисному ромському центрі Одеси таке рішення назвали довгоочікуваним, але й таким, що запізнилося щонайменше на рік. Про це розповів президент центру Володимир Кондур, повідомляє Суспільне.

За його словами, представники громадськості надавали рекомендації щодо формування нової стратегії, однак після цього їх не залучали до роботи. Тому наразі в Правозахисному центрі не знають, чи врахували їхні пропозиції.

“Ми йшли до цієї події з 2019 року, однак ухвалення Стратегії затягнулося, і ми втратили щонайменше один рік. Крім того, на мій погляд, сама процедура була порушена. Що я маю на увазі? Ми як представники громадськості надали свої рекомендації, однак більше нас до роботи не залучали. Тому ми не знаємо, чи врахували наші пропозиції, і який зрештою документ ухвалено. І це прикро”, – пояснив він.

За словами Кондура, реалізація Стратегії повинна посилити представництво ромської спільноти у громадсько-політичному житті, сприяти забезпеченню рівного доступу ромів до соціальних, освітніх, медичних та інших послуг тощо.

За інформацією Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, ухвалена Стратегія включатиме такі напрямки роботи:

  • правовий захист та протидія дискримінації;
  • доступ до якісної освіти;
  • доступ до послуг у сфері охорони здоров’я;
  • підвищення якості житлово-побутових умов;
  • працевлаштування та зайнятість;
  • соціальний захист;
  • ромська культура, історія, мистецтво, мова.

“Наш наступний крок – спільно з Міністерством культури та інформаційної політики, у консультаціях з іншими держорганами, громадянським суспільством та міжнародними партнерами – розробити та подати на розгляд Кабміну проєкт плану заходів до кінця 2023 року, а також пропозиції щодо утворення міжвідомчої робочої групи для сприяння реалізації Стратегії”, – йдеться у повідомленні Держслужби.

Водночас, за даними Правозахисного ромського центру, починаючи з 2016 року монітори зафіксували насильницькі напади, мотивовані нетерпимістю чи ненавистю щодо ромів, у восьми областях України: Одеській, Львівській, Закарпатській, Полтавській, Черкаській, Харківській, Чернігівській, Запорізькій, а також у місті Києві.

За цей період сталося не менше 19 випадків застосування насилля, нападів та вбивства стосовно представників ромської національної меншини саме через їхню національну приналежність. Порушниками здебільшого ставали представники влади, посадові особи, праворадикальні угрупування і пересічні громадяни.

“За 2019- 2020 роки спільними зусиллями влади та правозахисних організацій хвилю насильницьких нападів призупинено. Але ці настрої знайшли своє місце у місцевих громадах, де розташовуються тимчасові поселення ромів. Зараз ми спостерігаємо як пряму, так і приховану дискримінацію ромів з боку місцевої влади”, – додав Володимир Кондур.

Нагадаємо, 28 липня Кабінет міністрів схвалив Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, що належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року. Документ замінить попередню Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, термін дії якої сплив наприкінці 2020 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *