Без компетенцій і зарплат: до чого призвів переворот у Кубейській громаді?

Криза в Кубейській сільській громаді Болградського району на Одещині набирає обертів. Як повідомляють жителі села Кубей, після дострокового припинення повноважень голови ОТГ, а за ним і секретаря, – робота місцевої ради практично заблокована. Таким чином, 11 тисяч людей, – саме стільки населення об’єднує вказана ОТГ, – стали фактично заручниками конфліктної ситуації.

25 червня 2021 року депутати Кубейської сільської ради проголосували за дострокове звільнення з посади секретаря Інни Болгарової, яка тимчасово виконувала обов’язки голови ради, – після попереднього “знесення” з посади голови Петра Кисса. А тим часом депутати швидко підтримали нову кандидатуру на цій посаді – Тетяну Заїм.

Попередня секретар, пані Болгарова збирається оскаржувати своє звільнення у судовому порядку. Адже проєкт рішення, який був винесений на сесію стосовно її звільнення, підписала нова секретарка… яка на той час ще навіть не була призначена! (Копія цього документу – вкінці публікації – Авт.)

Як розповіла СИЛІ ГРОМАД співробітниця Кубейської ради Анна Старжевська, мешканці обурені становищем справ у громаді, звертаються всюди де можуть, дзвонять на “гарячі лінії”, оскільки місцева влада припинила приймати документи на виплати субсидій, пільг та й взагалі надавати будь-які послуги. На даний момент вчасно не здаються звіти відділу соціального захисту та Центру адмінпослуг (ЦНАП). А все через те, що на звільнені посади в орган місцевого самоврядування призначені некомпетентні “нові” люди. Немає навіть фінансистів, які здійснили б необхідні нарахування, бо попередні  співробітники звільнились.

Нова секретарка ради, яка сама себе призначила і зареєструвала, ставить свій підпис і штамп, навіть не пройшовши держперевірку на свою посаду! Люди, які працюють в комунальних установах, починають обурюватися, панікувати, багато хто не отримав аванс, зарплату теж нікому нарахувати. Багато хто знову пишуть заяви на звільнення. Набрані співробітники не відповідають посадовим компетенціям: наприклад, керівником у відділ освіти взяли жінку в сімдесятирічному віці, яка є родичкою призвідників перевороту в громаді”, – описує ситуацію в громаді пані Ганна.

Крім того, за свідченням очевидців, у кабінетах сільради цілими днями перебувають сторонні люди, які мають доступ до офіційних документів сільської ради. Постійно є присутніми і депутати, які не працюють в апараті Кубейської ради, але при цьому контролюють всю роботу “новопризначеного” секретаря.

Крім того, за останні тижні були проведені дві позачергові сесії в селі Оріхівка, – про те, що вони скликаються, навіть не повідомили усіх місцевих депутатів.

Болградська районна адміністрація, яку віднедавна очолює Геннадій Бамбура, так і не відправила обіцяну комісію для вивчення ситуації в громаді. Напередодні в інтерв’ю виданню “Бессарабія. UA” посадовець повідомляв, що усі події зі зміною влади в Кубейській громаді є законними. Мовчать або воліють “не помічають” подій, які розгортаються у віддаленому куточку області, і в Одеській ОДА та Одеській обласній раді.

Таким чином місцеві мешканці вважають себе бесправними заручниками Кубейського “перевороту”, бо не отримують належних послуг, а місцева влада не виконує своїх повноважень, покладених на неї державою.

Громадськість вже тривалий час наполягає на сході села.

Нагадаємо, до складу Кубейської громади увійшли три села: Кубейська, Оріхівка та Виноградне, об’єднавши разом понад 11 тисяч населення.

кубейЯк новоспечена секретарка Кубейської сільської ради підписала рішення депутатського корпусу про власне ж призначення – можна ознайомитись з документу:Кубей

Як бачимо, горе-депутати, знісши законно обраного голову й секретаря Кубейської ОТГ, присвоївши собі лаври переможців, не можуть дати ради ні в дотриманні законодавства, ні у ставленні до людей, які їх обирали. Можливо, вони не очікували, що у своїй діяльності потрібно керуватися Законами України, постановами Кабміну та підзаконними актами? А тому, вірогідно, подібних юридичних казусів і справжніх провалів самопроголошеної “місцевої влади” ми побачимо ще чимало.

Автор – Роман Петровський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *