Стихійне лихо: в Любашівській громаді злива зруйнувала дорогу. ВІДЕО

Сильний дощ зі зливою, що пройшов 5 липня на півночі Одещини, призвів до масштабного руйнування дороги С161626 Новоолександрівка – Троїцьке. Цей шлях пролягає територією Маловасилівського старостинського округу в Любашівській громаді (Подільський район, Одеська область).

дорогаДорога місцевого значення проходить через село Мала Василівка, де зараз мешкає 300 людей, – вони фактично опинились відрізаними від світу. Також нею користуються мешканці сусідніх сіл, що прямують на Новоолександрівку, Шимково, Романовку і Миколаївку (стара назва Ганське).

Зараз, на крутому спуску з гори замість дороги утворилося глибоке урвище: велика вода, що шукала вихід, прорвала колишнє покриття і сильні потоки вимили піщану основу на глибині до 2 метрів, оголивши коріння дерев та рослин.

дорогаЯк пояснив СИЛІ ГРОМАД Любашівський селищний голова Геннадій Павлов, підрахунки завданих стихією збитків ще ведуться. Крім  цього шляху, дістатися до населених пунктів громади жителі можуть ще й польовими дорогами, проте через сильні дощі ними зараз не проїдеш.

“Виїжджала комісія на місце, обстежила обставини і місце прориву. Це дорога перебуває на балансі Служби місцевих автодоріг, тому нам заборонено витрачати на неї кошти з місцевого бюджету. Проте ми зможемо співфінансувати її ремонт у разі перевиконання бюджету. Звертаємось по допомогу до дорожньої служби”, – пояснив голова.

дорогаКрім того, що дорога сполучує місцеві села, вона ще й веде до земельних ділянок, які обробляють фермери. Раніше, розповідає староста Алла Колонтай, цим шляхом ходив автобус сполученням Новоолександрівка-Любашівка, а ще возив дітей шкільний автобус. Траса, каже, й раніше була в аварійному стані, її підсипали щебнем, грандвідсівом, але останні зливи цей шлях не переніс: на горбистій місцевості велика вода шукала собі вихід і знайшла слабке місце на спуску.

“Дорожна служба ремонтувала її буквально минулого року, але не в цьому місці, – на іншій горі, непогана була дорога, утрамбована, взимку від снігу горнули, влітки підсипали щебнем, щоб проїхати. Зараз там можна пройти тільки пішки”, – пояснює староста Алла Колонтай.

Варто зазначити, що про початок руйнування дороги стало відомо ще після сильної зливи 20 червня, – вже тоді через сильне замулення проїжджої частини і розмивання дорожнього полотна ця ділянка стала непрохідною.

Як повідомили в Любашівській селищній раді, місцева влада в першу чергу піклується, щоб внаслідок стихії не постраждав ніхто з мешканців громади. А ще, переконаний голова ОТГ, громаді потрібно терміново придбати грейдер, який допомагав би комунальним службам попереджувати подібні наслідки погодних явищ.

Авторка – Оксана Піднебесна

ФОТО, ВІДЕО – Юрій Федорчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *