Врятувати туристів: в Затоці з’явився перший дефібрилятор

Відтепер на Будакській косі є місце, безпечне для відпочинку туристів та родин з дітьми. На базі «Відродження» з’явився дефібрилятор – перший та поки що єдиний у курортній Затоці, що входить до складу Кароліно-Бугазької селищної громади на Одещині.
Його придбала ГО «Центр міжнародної співпраці і культури «Співдружність «Берегиня». Коштує дефібрилятор майже 69 тисяч грн. Та, за словами керівниці ГО Ірини Сердової, це не ті гроші, які не можна зібрати спільними зусиллями. Адже йдеться про врятовані людські життя.
Затока«Минулого року на сусідній базі потонула людина. Серед нас були ті, хто знав, як надавати першу домедичну допомогу. Вони боролися за життя людини 40 хвилин, але швидка застрягла у пробці на годину і чоловік не вижив. Медики нам тоді сказали, що його міг врятувати дефібрилятор», – розповіла вона.
“Дефібрилятор в рази підвищує можливість врятувати людину під час зупинки серця. Застосування дефібрилятора у поєднанні зі серцево-легеневою реанімацією до прибуття швидкої збільшує шанси на виживання щонайменще удвічі. У багатьох європейських містах ці прилади є навіть на вулицях, не кажучи вже про курортні зони», – пояснює лікарка Вахідула Столяренко. 
А тим часом тільки на базу відпочинку «Відродження» цьогоріч вже приїхало до 300 осіб, а загалом тут за сезон відпочиває до трьох тисяч, переважно родини з дітьми. І для них безпека – найголовніший пріоритет.
ЗатокаВтім, лише придбати дефібрилятор недостатньо. Людей потрібно навчити надавати першу домедичну допомогу та користуватися приладом. Для цього на базу прибула група медиків, які провели тренінг та продемонстрували, як проводити реанімацію постраждалого.
«Цей дефібрилятор автоматичний, – розповідає інструктор з надання домедичної допомоги Олександр Гоцуляк. – Він оцінює серцевий ритм і спрацює у випадку, якщо це необхідно. Голосовий супровід допоможе не розгубитися в екстренній ситуації і чітко виконувати необхідні дії. Скористатися ним зможе кожен».
 ЗатокаКерівниця громадської організації Ірина Сердова запевнила, що дефібрилятор залишатиметься на базі «Відродження» до кінця сезону. Користуватися ним в разі потреби зможуть і сусідні бази.
«На базі з’явиться табличка «Лінія безпечного відпочинку в Україні». Наша головна ідея – щоб такі дефібрилятори були в усіх курортних зонах. Адже це означає, що люди охоче відпочиватимуть там, де уміють і можуть надавати невідкладну допомогу», – підсумувала активістка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *