Земельна децентралізація: яких змін чекати в ОТГ і що кажуть фахівці? ВІДЕО

Земельна децентралізація та як нові закони діятимуть на практиці, – про таке говорили на науково-технічній експертній раді громадської організації «Одеська обласна асоціація роботодавців підприємств землеустрою України». Що змінює так звана  «Земельна Конституція», закон 1423, який ось-ось вступить в силу та які кроки треба зробити громадам? Хто і де має “перекваліфікувати” землевпорядників та архітекторів? Про це та аспекти нового земельного законодавства говорили за круглим столом.

СалієнкоЗ 24 липня 2021 року набере чинності закон 1423, який вже охрестили “Земельною Конституцією”, бо він кардинальним чином змінює взаємовідносини з органами територіальної  влади та місцевого самоврядування, а також власниками землі та інвесторами. Як вибудувати систему, щоб вона була якісна, ефективна і зрозуміла усім стейкхолдерам реформи, емоційно говорили члени експертної ради.

Найперші виклики зараз стоятимуть перед громадами Одеської області, кажуть фахівці.

“По-перше, це створення комплексних планів розвитку громади, сформувати свою власність, земельний банк даних, створити комплексний план розвитку території. Бо знання того, чим володієш, дає можливість будувати плани щодо розвитку своєї території”, – розповів Павло Пастушенко, голова науково-технічна експертна рада ГО «Одеська обласна асоціація роботодавців підприємств землеустрою України».

УстянськийЧерез зміну законодавства, створення нових громад і районів, –  в Одеській області їх відповідно 91 і 7, – гострим стає брак фахівців, які працюють у землевпорядній сфері. Адже зараз кардинальним чином змінюються завдання і повноваження органів місцевого самоврядування. Тому ГО “Одеська обласна асоціація підприємств землеустрою” створити Центр навчання або підвищення кваліфікації кадрів органів виконавчої влади та місцевого врядування на Одещині. Запропонували створити центр на базі торговельно-економічного інституту в Одесі, бо він вже має досвід у підготовці фахівців, повідомив його директор Ярослав Квач.

ПастушенкоТакож Асоціація підприємств землеустрою вирішила створити експертну комісію при обласній науково-експертній раді, і готова презентувати Одеській ОДА свої пропозиції.

“Не можна гаяти ні хвилини, ні дня, виходити з пропозицією навчання, координувати, допомогти владі наладити роботу. Ми маємо системне бачення, підкреслюю, – системне. А що робити stap-by-stap, ніхто не знає. А ми можемо підсказати, поділитися”, – каже Сергій Салієнко, голова ГО «Одеська обласна асоціація роботодавців підприємств землеустрою України».

Надзвичайно важливе питання, на якому окремо зупинився співголова ГО Валерій Устянський, – інвентаризація земельного, водного і природно-заповідного фонду.

“Для того, щоб Україна успішно імплементувалася в сучасну Європу, потрібно мати збережені землі природно-заповідного та історичного фонду  в перерахунку на одну одиницю населення. А тому заповідний фонд потрібно створювати, зберігати і розширювати”, – повідомив він.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Нагадаємо, 24 травня 2021 року Президент України Володимиром Зеленський на Всеукраїнському форумі «Україна. 30. Земля».підписав  Закон про вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Новим законодавством, які вже охрестили Земельною конституцією, вносяться, без перебільшення, «революційні» зміни до значної кількості законодавчих актів України, зокрема до шести кодексів України та 24 законів України, а саме Земельного кодексу України (Кодексу України про адміністративні правопорушення, Водного кодексу України, Лісового кодексу України, Цивільного кодексу України, Кодексу України про надра;

Зміни зазнали Закони України «Про місцеве самоврядування», «Про місцеві державні адміністрації», «Про меліорацію земель», «Про землеустрій», «Про охорону земель», «Про оренду землі», «Про оцінку земель», «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, а також закон про розмежування земель державної та комунальної власності», та ще ціла низка законів, які стосуються страхування, нотаріату, іпотеки, застави, природно-заповідний фонд України», охорону культурної спадщини тощо. Таким чином Держгеокадастр та його територіальні органи втрачають значну частину своїх повноважень, зокрема розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення, перетворюючи всю систему Держгеокадастру у сучасну сервісну службу.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *