У Визирській громаді пройшов обласний фестиваль “Срібні сурми”

Святково, весело і гучно – так зустрічає центральна площа Визирки учасників обласного фестивалю духових оркестрів «Срібні сурми».

Сонячна погода та майже європейський комфорт, – може здатися, що місцевий свіжий доброустрій був розрахований саме для проведення подібних заходів, розповідає перший заступник Визирського сільського голови Олександр Токменінов.

Він проводитиметься у нас вже вдруге. Перший фестиваль був у нас два роки тому, всім дуже сподобалося, особливо учасникам, які говорили, яка в нас гарна наша площа та й саме село“, – каже Олександр Токменінов, перший заступник Визирського сільського голови.

Браво маршируючи вздовж вулиці Олексія Ставніцера, де проходив перший етап фестивалю — парад духових оркестрів, учасники колективів мали змогу показати не лише свою майстерність, а й яскраві костюми.

Обласний фестиваль духових оркестрів «Срібні сурми» було організовано обласним департаментом культури, Одеським обласним центром української культури та Визирською сільрадою

Визирці дуже престижно приймати такий фестиваль. Це одне з небагатьох сіл в Україні, де проживають цілі династії учасників оркестру, тому що наш зразковий духовий оркестр «Визирські сурми» у наступному році відзначає 50-ти річний ювілей”, – розповідає Іван Ососкало, в. о. Визирського сільського голови.

У цьому році в «Срібних сурмах» взяли участь вісім колективів:

  • зразковий духовий оркестр «Першотравневі гусари» Будинку культури села Першотравневе Визирської сільради Одеського району, керівник Петро Орловський;
  • духовий оркестр «Браві чоловіки» Будинку культури села Дачне, Дачненської сільради Одеського району, керівник Валерій Колодницький;
  • духовий оркестр «Хаджибей» села Усатове Усатівської сільської ради Одеського району, керівник Сергій Трембовецький;
  • дитячий духовий оркестр села Білолісся Татарбунарської міської ради Білгород-Дністровського району, керівник Іван Славенко;
  • народний духовий оркестр КЗ «Центр культури та дозвілля» міста Балта, керівник Володимир Гарачук;
  • народний духовий оркестр «Кубей» Будинку культури села Кубей Кубейської сільради Болградського району, керівник Микола Куємжі;
  • оркестр духових інструментів учнів музичної школи міста Татарбунари, Татарбунарської міської ради Білгород-Дністровського району, керівник Сергій Власенко;
  • зразковий духовий оркестр «Визирські сурми» Будинку культури села Визирка, Визирської сільради Одеського району, керівник — заслужений працівник культури України Степан Скочипець.

Що дає участь у таких заходах, розповіли музиканти-учасники обласного фестивалю духових оркестрів «Срібні сурми».

Анатолій, музикант народного духового оркестру «Кубей».

“Підвищуємо свою майстерність, це дуже корисно для музикантів, особливо для духовиків, тому що тут всі музиканти”, – ділиться Анатолій, музикант народного духового оркестру «Кубей».

Для музиканта брати участь в такому заході це великий плюс. Це обмін досвідом, нотами. І взагалі це зустріч з друзями, я вважаю, що це прекрасний фестиваль”, – каже Олександр, який приїхав з народним духовим оркестром з міста Балта.

Привітати учасників та гостей фестивалю з цим справжнім святом музики приїхав оркестр Одеського муніципального театру духової музики імені Олександра Саліка. Після виступу цього колективу і почалася основна конкурсна програма. Часто в музичних конкурсах непрофесіоналу визначити кращого виконавця складніше, ніж, наприклад, в спортивних змаганнях. При оцінці гри музикантів журі керується точними критеріями, розповідає голова журі Любомир Сукенник, начальник військово-оркестрової служби Військово-Морських сил Збройних сил України.

Любомир Сукенник, начальник центру військово-музичної творчості, начальник військово-оркестрової служби Військово-Морських сил Збройних сил України.

Сьогодні учасники оцінювалися з самого початку — коли вони прямували парадом. Журі оцінювало, як оркестр виходив, яка в нього дисципліна. У конкурсній програмі оцінювалася виконавська майстерність, як виповнюється артикуляція, динамічні відтінки. Ми дивилися на те, які костюми, тому що оркестр — це не тільки музика. Він починається від папки, в якій ноти, від якості музичних інструментів. Але оркестр — це завжди свято музики, тому сьогодні переміг кращий”, – пояснює Любомир Сукенник, начальник центру військово-музичної творчості, начальник військово-оркестрової служби Військово-Морських сил Збройних сил України.

Кращими виявилися чотири колективи. Третє місце отримав народний духовий оркестр «Кубей», друге — народний духовий оркестр КЗ «Центр культури та дозвілля» міста Балта, перше місце отримав зразковий духовий оркестр «Першотравневі гусари» Будинку культури села Першотравневе.

Гран-прі ж фестивалю дістав Визирський зразковий духовий оркестр «Визирські сурми». Колектив отримав і можливість спільно з духовим оркестром Військово-Морських сил України записати програму, яка буде транслюватися 24 серпня на День Незалежності України в Києві.

Степан Скочипець, керівник Визирського зразкового духового оркестру «Визирські сурми».

“Звичайно, дуже хотілося б виступити з військовим оркестром, але як це все організувати не уявляю, будемо старатися. Що стосується нового твору, то все написано в нотах, а ноти ми знаємо, вивчимо”, – розповів Степан Скочипець, керівник Визирського зразкового духового оркестру «Визирські сурми».

Членкиня журі, директорка Одеського обласного центру української культури Валентина Вітос розповіла, що обласному фестивалю духових оркестрів «Срібні сурми» вже виповнилося тридцять років. У ньому можуть брати участь тільки офіційні колективи представники районних, сільських будинків культури, клубів або навчальних закладів. Таких в Одеській області — 26. Два з них знаходяться у Визирській громаді, яка стала співорганізатором заходу.

Валентина Вітос, директорка Одеського обласного центру української культури.

Валентина Вітос, директорка Одеського обласного центру української культури

Дякуємо Визирській сільраді, яка так гостинно нас зустрічає вже другий рік й показує високий організаторський рівень.

“Хочу подякувати обласному центру української культури, департаменту культури ОДА за цю чудову ідею. Фестивалю вже не один рік, але для нас важливо, що саме Визирка його проводить останні два роки. Ми впевнені, що наступний фестиваль ми так само будемо проводити, що буде ще більше колективів, тому що карантин дав про себе знати, музиканти теж хворіли і не всі змогли підготувати програму. Сподіваємося, що такий фестиваль надасть імпульс і з’являться за два роки ще нові колективи, які виступатимуть у нас вже у 2023 році”, – поділилася Катерина Кушнір, керівниця відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Визирської сільради.

Важлива частина у виступі будь-якого музиканта, це наявність глядача. Відчуваючи емоції слухачів, музиканти надихаються у своїй творчості. На обласному фестивалі духових оркестрів «Срібні сурми», глядачів було небагато, але в більшості це були справжні поціновувачі духової музики.

У мене тут син грає. Звісно ж вболіваємо за нього, за його оркестр. Мені дуже подобається фестиваль, особливо коли бачиш, як нарівні з дорослими музикантами сміливо грають маленькі дітки”, – ділиться пані Наталія, гостя обласного фестивалю духових оркестрів «Срібні сурми».

Музика дуже красива, я теж грав в оркестрі, зараз мій син виступає, тому я завжди приходжу, мені дуже приємно дивитися і слухати”, – каже Олександр, гість обласного фестивалю духових оркестрів «Срібні сурми»

Обласний фестиваль духових оркестрів «Срібні сурми» для жителів Визирки — бажане свято. За п’ятдесятирічну історію існування Визирського духового оркестру в ньому грали вже кілька поколінь жителів цього села. Тож цей фестиваль проводили не тільки для піднесення іміджу Визирської громади, а й з величезною любов’ю до оркестрової музики, яка обов’язково повинна радувати своїм яскравим звучання ще багато десятиліть.

Джерело – Лиманська Агенція Новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *