Небезпечні сусіди: жителі села Перехрестове скаржаться на свавілля ромів

Жителів села Перехрестове, що у Затишанській громаді на Одещині, сколихнула тривожна звістка про те, що їх односелець – представник ромської національності – жорстоко побив місцевого чоловіка і через декілька днів від отриманих травм він помер в обласній лікарні. Цей випадок неабияк обурив людей, тому вони вирішили зібрати сходку села, щоб почути представників поліції та дізнатися на якій стадії розслідування з даного злочину.

На зібранні був присутній голова Затишанської громади Геннадій Топольницький, начальник Захарівського відділення поліції Анатолій Коневщинський та староста Перехрестівського округу Василь Грекуляк.

В місцевому Будинку культури зібралося більше сотні людей – всі вимагали відповіді на головні питання: чому підозрюваний в убивстві до цих пір на волі та коли нарешті закінчиться свавілля ромів, які цілими родинами оселилися в Перехрестовому і не один рік не дають спокійно жити місцевим мешканцям? Постійні крадіжки з домогосподарств, хуліганство, бійки, залякування та погрози страшать людей. Дійшло до того, що деякі місцеві жителі бояться вночі виходити з дому, а вдень лячно за своїх дітей та онуків.

ЗатишшяСпершу слово взяв пан Коневщинський, який пояснив, що існуючий кримінально-процесуальний кодекс забороняє затримувати підозрюваного, якщо минуло 6 годин після скоєння злочину. В даному випадку медики повідомили поліції, що до Захарівської лікарні був доставлений житель села Перехрестове, який мав ознаки побиття та знаходився без свідомості. Вийшло так, що після бійки потерпілий перебував вдома майже дві доби. Тож через такий проміжок часу поліція не мала законних підстав затримувати підозрюваного.

«Я прихильник того, що за тяжкий злочин винуватець має бути ізольований від суспільства якомога швидше, – звернувся до перехрестівців Коневщинський. – Але такий закон і поліція повинна його дотримуватися».

Анатолій Євладійович додав, що після отримання висновків обласної судово-медичної експертизи поліція зможе перекваліфікувати вчинення даного злочину на більш «важку» статтю кримінального кодексу і звернутися до прокуратури з клопотанням  щодо затримання підозрюваної особи.

У розпалі досить бурхливої сходки чимало людей розповідали про побиття та крадіжки, які вчиняли представники ромської національності в Перехрестовому. Проте, як виявилося, майже ніхто не повідомляв про такі факти в поліцію. Відтак, і відповідної реакції від правоохоронних органів не було. Тому, на прохання голови Затишанської громади Геннадія Топольницького, керівник поліції поінформував присутніх, що у випадку вчинення правопорушень необхідно телефонувати на лінію «102». Дзвінок приймається оператором в Одесі і протягом 2-5 хвилин це повідомлення надходить черговому наряду сектору реагування патрульної поліції в Захарівці. Також воно приймається слідчо-оперативною групою Захарівського відділення поліції і в будь-якому випадку оперативники мають прибути на місце виклику.

Письмова заява до поліції розглядається від 10 до 30 діб. При цьому заявникові видається відкріпний талон, який є доказом звернення до правоохоронців і можливістю перевірити хід розслідування за справою.

Як бачимо, більш оперативна реакція поліції буде на телефонне повідомлення. Тому пан Коневщинський закликав жителів Перехрестового не боятися, і у випадку якихось злочинів давати сигнал поліцейським. Тим паче, що відтепер всі звернення з Перехрестового будуть на особливому контролі начальника поліції.

Крім цього, людям пообіцяли, що у Перехрестовому постійно перебуватимуть оперуповноважений та дільничний поліцейські – відпрацьовуватиметься отримана інформація про правопорушення та проводитиметься профілактична робота з ромськими родинами.

«Ми сподіваємося, що поліція докладе всіх зусиль для встановлення правопорядку в селі, – сказав голова Затишанської громади Г.Топольницький. – Для цього селищна рада готова забезпечити правоохоронців усім необхідним. Головне, щоб трагедія більше ніколи не повторилася, а люди могли жити у спокої і не боялися за своє життя та життя своїх рідних і близьких».

Джерело – сайт Затишанської громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *