Жодна пам’ятка Одещини не потрапила до проєкту “Велика реставрація”

Пам’ятки Одеської області не потрапили до першої хвилі проєкту “Велика реставрація”, оскільки перебувають у комунальній, а не державній формі власності.

Про це повідомив голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

За його словами, усі пам’ятки та історичні об’єкти Одещини, які планували додати до переліку реставрації, перебувають у обласній комунальній власності.

“Першочергово було визначено відомі об’єкти державної власності. І бюджет був проголосований під них, де є проєктно-кошторисна документація. Одеська область подавала чотири об’єкти, але вони обласної комунальної власності. За них будуть голосувати наступним етапом”, – запевнив Сергія Гриневецький.

Він додав, що до другої хвилі потраплять будівлі обласної філармонії та Одеської міської ради, Художній музей та Музей західного і східного мистецтва.

Проєктно-кошторисна документація на реставрацію будівлі Одеської міської ради та Музею західного та східного мистецтва вже готові. Документація щодо Художнього музею готова майже на 90%, і вже через два тижні її відправлять на експертизу, пояснив голова ОДА.

Також з обласного бюджету виділили кошти на проєкту документацію для Одеської філармонії.

Зараз йдуть проєктні роботи. Десь восени ми плануємо завершимо розробку документації, подати на експертизу. І вже з січня 2022 року почати реставрацію”, – заявив Гринівецький.

Нагадаємо, 21 травня Міністерство культури та інформаційної політики України опублікувало перелік проєктів з реставрації пам’яток культури в рамках програми “Велика Реставрація”.

Перелік проєктів, рекомендований експертною групою, був визначений з урахуванням: об’єктивності та повноти інформації, наданої у заявках, враховуючи розроблену науково-проектну документацію із кошторисом видатків; дотримання принципу територіальності розташування пам’яток культурної спадщини; об’єктів – пам’яток культурної спадщини, на яких уже розпочато роботи з реставрації, консервації, ремонту, а також фінансування на поточний рік. Жоден об’єкт з Одеської області до списку не потрапив.

Як писала СИЛА ГРОМАД, в селі Кам’янка, що на території Роздільнянського району, знищується пам’ятка архітектури – старовинна німецька кірха.

Як відомо, зі 130 тисяч культурних пам’яток, які підпорядковані Міністерству культури та інформаційної політики, понад 80% потребують невідкладного ремонту та відновлення. Мінкульт розробив капітальну програму відновлення культурних пам’яток України. Для її реалізації в найближчі 4 роки необхідно буде виділити близько 55 мільярдів гривень. У державному бюджеті на 2021 передбачили збільшення фінансування Міністерства культури та інформаційної політики на 52% у порівнянні з 2020 роком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *