Політична боротьба за контроль столиці – мер Києва Кличко прокоментував обшуки в КМДА. ВІДЕО

Міський голова Києва та очільник КМДА Віталій Кличко в інтерв’ю Українському радіо розповів про обшуки в Київській міській державній адміністрації та будинку, де живе мер Києва, про власні амбіції стати президентом, а також про нагальні проблеми столиці.

Про обшуки в КМДА

Мені раптово почали передавати привіти з вищих ешелонів влади. Нас попередили, що якщо мер Києва буде й далі закликати всіх лідерів місцевого самоврядування об’єднатись та вводити локдаун по всій країні, буде закуповувати вакцини, що є преференцією держави, то будуть проблеми. Попередили, що силовики будуть приходити. І минулого тижня почалося.

Зайшли силовики і почалися обшуки наших департаментів. За 10 днів відбулося 60 обшуків, які пройшли нормально, адже ми завжди співпрацюємо з правоохоронцями.

Однозначно, в нас проблем багато і одна з ключових — це корупція. На жаль, за багато років в нас є приклади і виклики, які потрібно побороти. Але команду дали, що потрібно щось підготувати й знайти, і правоохоронці прийшли з тими матеріалами, які ми їм передали самі. Зокрема, департамент внутрішнього аудиту передав правоохоронцям 385 справ, вони лежали достатньо довгий час і зараз вони схопились за ці матеріали і прийшли з ними.Багато керівників ми вже звільнили з підстав корупції, і зараз за тими справами приходять до нас.

Крім того, ширилась інформація про несплату податків. Перевірили всі комунальні підприємства, а вони всі податки сплатили. Нам потім кажуть, що йдеться про підрядників. Вибачте, але якщо підрядники не сплатили податки, то це питання до підрядників, а не до комунальних підприємств.

Про обшуки у будинку міського голови

Я вже 20 років живу на вулиці Богдана Хмельницького, в моєму під’їзді 12 квартир, всі один одного знають. Та квартира, куди прийшли з обшуком, там живуть бабусі, квартира-комуналка в поганому стані. Зі слів правоохоронців, там жили орендарі, яким інкримінують справу 100 мільйонів гривень. Люди, які мають такі гроші, знімають таку комуналку в жахливому стані, якось воно не співпадає.

Про пропозиції розділити посади міського голови Києва та голови КМДА

Ще Наполеон колись казав: “Хто володіє Парижем, той володіє Францією”. Ця політична боротьба спрямована тільки на те, щоб контролювати столицю. Але я наголошую, якщо мене будуть знімати з голови адміністрації, то, відповідно до рішення Конституційного Суду, це буде порушенням Конституції. Обраний киянами київський міський голова повинен бути призначений головою адміністрації для того, щоб і законодавча, і виконавча влада була об’єднана.

Про президентські амбіції

Я ніколи не говорив про президентські амбіції. Люди не розуміють, наскільки велика відповідальність бути президентом. Це не привілей, це каторга і великий виклик. Коли хтось мені бажає (стати президентом — прим. ред.), я питаю, що я поганого зробив цій людині. У мене і так непросте життя, а бути президентом ще набагато складніше.

Про те, чому у Києві руйнуються пам’ятки архітектури

У Києві справді непроста ситуація і багато пам’яток архітектури руйнується. Ми чекаємо закону від парламенту, адже ці будинки приватизовані в 90-х роках. Кожен власник вважає, навіщо йому вкладати кошти у 2-3-поверхову будівлю, краще хай вона “випадково” згорить. Тоді можна, наприклад, побудувати “свічку”. Саме тому реставрація умисно не робиться. А ми не маємо жодних правових підстав для того, щоб забрати чи змусити власника ремонтувати будівлю.

Також ми неодноразово зверталися до Кабінету Міністрів України щодо занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Вже кілька років Мінкульт не може розглянути перелік об’єктів, які Департамент охорони культурної спадщини КМДА щорічно подає до відомства. Тільки за останні три роки місто подало до внесення в держреєстр понад 1500 пам’яток, міністерство за цей час ухвалило рішення лише по 23 об’єктах.

Як відомо, Київська міська прокуратура спільно зі столичним Головним управлінням Державної фіскальної служби 12 травня провели обшуки у корпорації “Київавтодор” за фактом умисного ухилення від сплати 18 мільйонів гривень податків під час робіт з ремонту доріг у Києві.

Зокрема, слідчі Київської міської прокуратури  до комунального об’єднання “Київзеленбуд” у справі про розкрадання бюджетних коштів. 12 травня Київська міська прокуратура спільно з Державною фіскальною службою провела обшуки приміщеннях Київської міської державної адміністрації. Як повідомила речниця Київської міської прокуратури Наталя Максимець, за результатами слідчих дій, проведених 12 травня у Департаменті соцполітики КМДА, слідчими вручено повідомлення про підозру сімом особам: трьом чиним та чотирьом колишнім посадовцям вказаного департаменту, у тому числі одному з керівників. Їх підозрюють у заволодінні 13,5 млн грн на закупівлях медзасобів.

Також Подільська окружна прокуратура Києва спільно з Департаментом стратегічних розслідувань столичної Нацполіції провела обшуки в офісі комунального підприємства “Спецжитлофонд” за підозрою у розкраданні 10,5 мільйона гривень.

13 травня обшуки прокоментував мер Києва Віталій Кличко та назвав їх тиском на столичну владу та його особисто.

Джерело – Українське радіо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *