Затока потерпає від нечистот: каналізаційні стоки очищуються на 20%

На одному з найпопулярніших в українців курортів Затока на Одещині нечистоти скидають прямо в Чорне море. При цьому тільки п’ята частина стічних вод тут проходить очищення перед скиданням в море.

Про це повідомив керівник Держекоінспекції Південно-Західного округу Віталій Караулов.

“У Затоці плачевна ситуація. За нашою інформацією, тільки 20% нечистот надходять на очисні споруди і, відповідно, проходять необхідну процедуру очищення”, – заявив він.

Він також підкреслив, що цього року ситуацію планують взяти під особливий контроль. Організують постійний пост спостереження, який і буде контролювати ситуацію.

Зазначимо, каналізацію Затоки спроєктували ще в 70-х роках. Її оновили в 1990 – х. Зараз Затока значно збільшилася, і обсяг нечистот в сім разів більший, ніж пропускна здатність колектора.

Система просто не справляється з таким навантаженням, а це означає, що в лиман і в море скидаються неочищені стоки.

“Дійсно, кількість очисних споруд в селищі недостатня, а ті, що є, знаходяться в жалюгідному стані. Справедливості заради слід сказати, що в Одесі ситуація ще гірша”, – додав Караулов.

Нагадаємо, селище Затока зараз входить до складу Кароліно-Бугазької селищної громади, що відноситься до укрупненого Білгород-Дністровського району Одеської області.

Варто відзначити, що нинішні очисні споруди зведені ще в 1992 році, а останній капітальний ремонт проводили 10 років тому. Відтоді туристичний бізнес в Затоці розростався, кількість туристів збільшувалася, а система, розрахована на прийом 200 кубів стоків в добу, перестала справлятися. Через це жителі селища і туристи часто відчувають випари каналізації.

Більше того, через відсутність якісних очисних споруд, місцеві підприємці витрачають у 5-6 разів більше коштів.

Ще одна проблема – екологія. Бактерії просочуються в акваторію Дністровського лиману, що викликає підвищення вмісту азоту і фосфору. Тому очисні споруди – це життєво необхідна артерія Затоки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *