Двоє моряків з Одеської області захворіли на малярію, один загинув

У шістьох українських моряків виявили малярію, один з них помер внаслідок ускладнень, викликаних хворобою.Усі хворі працювали на суднах, які ходили до країн Африки. Помер від малярії 31-річний житель Одеської області. Останні шість місяців він працював кухарем на судні, що відвідувало Сенегал, Кот-д’Івуар і Конго.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я. 

Під час епідрозслідування з’ясувалося, що протягом рейсу профілактичний прийом препаратів проти малярії на судні не проводився. На тому ж судні перебували шестеро моряків з України, у двох з них також виявили малярію, вони були госпіталізовані.

Ще один з моряків звернувся в лікарню на сьомий день хвороби у важкому стані, – після того, як дізнався від колег по судну про смерть члена команди. Один з членів екіпажу проходить обстеження, з двома зв’язатися Центру не вдалося. Згідно з опитуваннями, хіміопрофілактика проти малярії під час перебування в рейсі не проводилася.

Зокрема, за повідомленням із Херсонського лабцентру, хворий звернувся по медичну допомогу на сьомий день хвороби лише після телефонної розмови з колегами по судну, коли довідався, що двоє із них захворіли на малярію, а один помер. У важкому стані чоловіка госпіталізували. Діагноз підтвердили лабораторно та призначили специфічне лікування.

Він також не проходив курсу профілактики від малярії. На початку травня малярію підтвердили у 43-річного жителя Одеси, який був капітаном судна, що возило газ в Анголу. Інформація про проходження пацієнтом профілактики проти малярії відсутня.

Ще одного моряка, члена екіпажу, направили на обстеження. З двома наразі зв’язатися не вдалося.

Згідно з опитуваннями хіміопрофілактика проти малярії під час перебування на рейсі не проводилася. Направлено запит до судновласника щодо проведення хіміопрофілактики.

Також наприкінці квітня в м. Херсон було зареєстровано випадок завезеної тропічної малярії — у чоловіка 35 років, який працював старшим помічником капітана на теплоході для перевозки контейнерів із Грузії до країн Африки (Бенін, Камерун, Заїр, Намібія, Нігерія) та Азії (Шрі-Ланка, Сінгапур).

Епідрозслідуванням встановлено, що хворий медкомісію та інструктаж із профілактики малярії проходив. Проте профілактичне лікування проти малярії не приймав.

Центр громадського здоров’я направив запит до Лабораторного центру МОЗ на водному транспорті щодо наявності на борту морських суден препаратів проти малярії для всіх членів екіпажу та можливості їх отримання за схемою під час перебування в ендемічних із малярії країнах.

Нагадаємо, малярія — загрозливе для життя захворювання, що передається через укуси комарів. Але малярія піддається профілактиці та лікуванню. Для профілактики захворювання потрібно приймати протималярійні препарати або хіміопрофілактику. Для цього потрібно заздалегідь проконсультуватися з лікарем, адже хіміопрофілактика залежить від країни, куди ви подорожуєте, і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки.

Також, щоб уберегтися від хвороби, потрібно попереджувати укуси комарів. Для цього:

  • надягайте одяг, який максимально прикриває тіло;
  • використовуйте репеленти — засоби від комах, у тому числі комарів;
  • перебувайте в приміщеннях, де встановлені антимоскітні сітки, оброблені інсектицидом тривалої дії.

Передача малярії відбувається в 87 країнах світу, переважно це країни Африки, Азії, Південної й Північної Америк. В Україні всі зареєстровані випадки захворювань — завезені.

Симптоми малярії з’являються через 10–15 днів після укусу інфікованого комара. Перші симптоми — лихоманка, головний біль — можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення малярії.

Якщо під час подорожі чи протягом року після повернення із країни, де відбувається передача малярії, у вас з’явилися симптоми грипу чи підвищилася температура — негайно зверніться до лікаря й повідомте про історію своїх поїздок.

Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів, інакше малярія може розвинутися в серйозне захворювання й закінчитися смертю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *