Любашівська ОТГ звернулась до нардепа і АМУ через закриття відділень “Укрпошти”

З 1 вересня 2021 року змінюються правила виплати пенсій та державної допомоги, і пенсіонерів та інших отримувачів соцвиплат мають перевести на банківські картки. За повідомленням керівництва АТ “Укрпошта” дані зміни приведуть до “оптимізації витрат”, тому з 1 червня 2021 “Укрпошта” скоротить поштові відділення та працівників. Місцеві органи влади стурбовані, пояснюють: мешканці віддалених сіл на їхній території залишаться без пенсій та періодичних видань. Любашівська селищна рада звернулася до Асоціації міст України та народного депутата Степана Чернявського (138 виборчий округ) з проханням донести до керівництва держави, що реформа негативно вплине на доступність державних послуг у селі.

Про це повідомили в Одеському регіональногому відділенні Асоціації міст України.

Як повідомляють у Любашівській селищній раді, до керівництва постійно звертаються жителі громади з проханням не допустити закриття поштових відділень у селах, в основному це люди похилого віку та особи з обмеженими можливостями. Скаржаться жителі громади також на несвоєчасність отримання періодичних видань, затримки у виплаті пенсій та труднощі зі сплатою комунальних платежів.

Місцева влада порахувала, що з 8 тисяч пенсіонерів, які проживають на території Любашівської селищної територіальної громади, лише 30% отримують пенсії через банківські установи, решта 70%  через послуги листонош.

Закриття поштових відділень, прогнозують в Любашівці, викличе незадоволення пенсіонерів та громадян, які потребують соціального захисту. Разом з тим, через відсутність в селах банкоматів, погані дороги та сполучення у місцевих жителів виникнуть труднощі з оплатою комунальних послуг, сплати податків та інших платежів. Розплатитися карткою в селі ніде – в магазинах приймають лише готівку, а встановлювати термінали фінансово необгрунтовано. Крім того, йдеться про масове вивільнення працівників поштових відділень, які мали у селах бодай якусь роботу.

“Швидкий перехід “на картки” викличе більше складнощів, ніж зручностей, а ще враховуючи пандемію, становить навіть ризик для здоров’я, коли потрібно автобусом, де є велике скупчення людей, дістатися до найближчого населеного пункту. Потрібно раз на місяць їхати до найближчого банкомату (добре, якщо в межах одного населеного пункту, часто – в інший), додатково витратити гроші на проїзд або просити зняти кошти родичів чи знайомих. І добре, якщо в тому банкоматі ще будуть кошти. А може доведеться приїхати ще раз. Ще необхідно не тільки оформити картку, а й періодично проходити обов’язкову ідентифікацію у банківській установі. І це неповний перелік проблем, з якими стикаються пенсіонери”, – йдеться в офіційному зверненні Любашівської селищної ради.

Крім того, переведення пенсіонерів на обслуговування в банки призведе до скорочення передплати на перідичні видання. А це близько 5 тисяч передплатників на місцеву газету “Хлібороб Любашівщини”, не враховуючи передплату на загальноукраїнські та регіональні видання.

У зв’язку з ризиками бути відрізаними від виплат пенсій сільським мешканцям, керівництво Любашівської громади просить відтермінувати переведення виплат пенсій через банківські рахунки до моменту появи якісної банківської інфраструктури в територіальних громадах Одеської області та не допустити закриття поштових відділень у сільській місцевості.

Нагадаємо, Любашівська громада в результаті реформи адміністративно-територіального устрою у 2020 році збільшилась за рахунок приєднання “троїцького куща”, завдяки чому до її складу увійшли села Троїцьке, Покровка, Бокове, Новокарбівка . та інші. Мешканцям віддалених сіл до адмінцентру громади, в якому є банкомат порібно їхати 30 і більше кілометрів. Якщо у таких населених пунктах таки закриють відділення “Укрпошти”, пенсіонери залишаться з коштами на картках, якими за місем проживання користуватися неможливо.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *