15 ОТГ з Одещини позмагаються за 500 тисяч грн у конкурсі від ICTV та СТБ “Наша громада”

Конкурс «Наша громада» проводиться для територіальних громад з 29 березня до 30 вересня 2021 року й організований телеканалами ICTV та СТБ у партнерстві з Українським кризовим медіа-центром у рамках Програми USAID  «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Його мета – донести широкій авдиторії інформацію про реформу місцевого самоврядування та показати конкретні історії успіху територіальних громад. 13 переможців обирають глядачі, ще 13 – фахове журі, а про реалізацію їхніх успішних історій розкажуть в ефірі українських національних телеканалів. Крім того, громадам надають на реалізацію своїх ідей кошти у розмірі 500 тисяч гривень, – але на умовах співфінансування: за правилами конкурсу, частка ОТГ має складати не менш як 10%.

Чимало цікавих креативних ідей запропонували виконати громади з Одеської області, повідомляє СИЛА ГРОМАД.

Так, Арцизька міська громада подала свою заявку на участь у сфері культури, запропонувавши виділити їй кошти на створення нового громадського простору, скверу поряд із залізничним вокзалом у м. Арциз, – з колонадою, зоною для дозвілля дітей, освітленням

“Створення у ньому якісно нового публічного простору із застосуванням архітектурних рішень, що створюють сучасну інфраструктуру для задоволення потреб у відпочинку та дозвіллі, відкривають нові шляхи для розбудови ком’юніті громади та покращення культурної парадигми її жителів, яка передається через архітектуру, об’єкти інфраструктури та емоційні враження”, – йдеться в описі проекту.

Цікаво, що Арцизька міська рада планує вкласти 400 тисяч гривень власних коштів, і долучити до реалізації свого задуму ще 1,6 млн гривень від партнерів. Повна вартість проекту складає 2,58 млн гривень. Відзначимо, на сайті конкурсу громаду вже підтримали 1364 людини.

Балтська міська громада запропонувала ініціативу для людей похилого віку “Освіта для всіх”, спрямований допомогти літнім людям адаптуватися в сучасному світі, успішно йти в ногу з часом. “Ми просто зобов’язані допомогти освоїти навики комп’ютерної грамотності людям старшого покоління”, – заявляють автори проєкту, і готові залучити на безкоштовні курси літніх людей своєї громади.

громада Несподівано цікавий проєкт з туризму презентує Бородинська селищна громада, яка у 2020 році створена на території колишнього Тарутинського району. “В депресивній громаді, з депопуляцією населення, безробіттям, масштабною трудовою міграцією, екстенсивним веденням сільського господарства, низькою доданою вартістю продукції агропромислового комплексу регіону, зусиллями ентузіастів створені унікальні для регіону ресурси розвитку туризму”, – пояснюють автори.

Йдеться про створення експозиції музею «Полікультурна Українська Бессарабія» з філіями в 4 селах громади. Філії хочуть створити в моноетнічних українських, російських, молдавських та болгарських селах. Поліетнічна та полікультурна громада з непоганою логістикою, яка вже спеціалізується на розвитку туризму та рекреації, (насамперед, комплекс Фрумушику-Нова), має формувати нові атракції в центрі громади та інших населених пунктах задля концентрації туристів, – важають бородинці. А в перспективі очікують збільшення кількості туристів, які відвідують Бородинську громаду та, відповідно, збільшити фінансові ресурси. Для створення комплексу-музею планують закупити пристосування для чищення взуття, вішалки, шафи для одягу, приналежності для виробництва винограду, вирощування ягнят, виробництва виноматеріалів.

Великомихайлівська селищна громада прагне створити Іноваційний молодіжний центр. Для цього необхідна трансформація приміщення абонементу Публічної бібліотеки,  придбання сучасного мультимедійного обладнання, меблів та реконструкція у новому дизайні. “Молодіжний простір у бібліотеці – підрозділ бібліотеки (виокремлений читальний зал), робота якого спрямована на створення належних умов для розвитку молоді, надання їм широкого спектру послуг на безоплатній основі для забезпечення змістовного та якісного дозвілля”, – повідомляють заявники.

Великоплосківська сільська громада створила заявку на створення мобільного кінотеатру. “В літній період “Наш громадний кінотеатр” планується розгортати на спеціально облаштованих літніх площадках що будуть створені на території населених пунктів громади. В зимовий період здійснювати кінопоказ в приміщеннях будинків культури. Через Viber товариство чи через соціальні мережі Facebook, здійснювати опитування щодо жанру чи назви фільму в режимі голосування”, – пропонують в ОТГ. Проєкт розрахований для жителів різного віку і має на меті охопити усі села громади.

 Захарівська сільська громада прагне реалізувати проєкт в галузі культури, пропонує залучити кошти для змін та осучаснення головної сцени залу Захарівського Центру культури й дозвілля. У громади є великий творчий культурний потенціал, яскраві ансамблі, талановиті колективи, яким доводиться виступати не в найкращих умовах.

Ми шукаємо інвесторів, щоб не допустити повний занепад культурного життя односельчан. Забезпечити заклад культури усім необхідним звуковим та кіно-обладнанням, сценічним одягом, новими меблями, кріслами, обладнанням для активного та пасивного відпочинку дітей та молоді, які мріють удосконалити заклад, для розвитку патріотичного виховання, для розвитку бібліотеки та книжкового фонду, для збереження культурної спадщини та зміцнення фундаменту культурного життя громади”, – йдеться в описі проєкту.

Неординарну і новітню назву для свого екологічного проєкту обрала Кубейська сільська громада, що на півдні Одещини: “Люлівенькі Люстувеньки”.  Як пояснюють у громаді, ця назва означає старовинну весняну традицію, коли за неділю до Великодня, малі діти бралися за хустинку та ходили по домівках, співали пісні, а господарі віддячували їх смаколиками. Тут планують створити нові арт-об’єкти, які вплинуть на зміну мислення мешканців громади і навчать їх організовано збирати сміття, яке можна сортувати. До речі, Кубейська громада вже має досвід з організації екологічних ініціатив та популяризації сортування сміття: це здійснює місцеве КП “Кайнакі”.

Несподівано творчу і глибоку ідею подала Куяльницька сільська громада з півночі Одеської області. Тут мріють про увічнення пам’яті видатного земляка, громадського діяча, мецената культури – Євгена Чикаленка. До 160-річчя планують встановити пам’ятник відомому діячу, присвоїти ім’я Євгена Чикаленка публічній бібліотеці громади із встановленням на її будівлі пам’ятної дошки, видання літератури про його життя та працю. Внесок Куяльницької ОТГ складає 200 тисяч гривень (28% від повної вартості проєкту).

Яскравим проєктом запам’ятається і пропозиція Любашівської селищної громади: арт-майданчик під «BookParking» пропонують розмістити у центрі Любашівки, між трьома «культурними китами» – бібліотекою, музичною школою та Будинком культури, де є незадіяна  земельна ділянка. Цей міні- простір може стати кінотеатром під відкритим небом, концертною площадкою, танцмайданчиком, фотозоною, сквером, подіумом, центром громадських ініціатив,мега популярним простором, де будуть втілюватися в життя нереалізовані мрії наших жителів про відпочинок, дозвілля та саморозвиток.

На місці цієї непримітної території може бути епатажна сцена, в якій буде вмонтовано екран для театру, лавки у формі розкритих книг, книжкова шафа для буккросингу, ексклюзивні арт-об’єкти, стрункі кипариси, ліхтарі та усмішки щасливих людей”, – кажуть в громаді.

А от Павлівська сільська громада, що створена в колишньому Арцизькому районі, вирішила подбати про створення нової амбулаторії в існуючому ФАПі в селі Павлівка. Громада створена нещодавно, у 2020 році, і їй гостро не вистачає сімейних лікарів: місцевим жителям доводиться їхати за послугами в інше місто. Аби “сімейники” хотіли працювати у громаді, потрібне обладнане приміщення: ремонт пропонують здійснити за кошти громади, обладнання для кабінету – за кошти конкурсу. Також Павлівка планує закупити електрокардіограф для пацієнтів, – усе разом обійдеться у суму 800 тисяч гривень, проте сама ОТГ готова вкласти 250 тисяч гривень. і ще 50 тисяч – залучити від партнерів.

громадаЩе один неповторний проект – від Петропавлівської сільської громади колишнього Саратського району, яка планує розвивати туризм на своїй території, запропонувавши створити музей господарських традицій населення південної Бессарабії. У тутешньому селі Семисотка вбачають точку (полюс) зростання Петропавлівської громади. Масштаб креативності вражає: від розташування вітряків, пошук артефактів, їх перевезення та установки в селі Семисотка – до проведення конкурсу автентичних рецептів виготовлення хлібо-булочних виробів, створення печей для виготовлення хлібу, тренінгів виробників крафтового хлібу та майстер-класів з технології виробництва для туристів, розробка та впровадження презентаційної моделі ланцюгів від вирощування зерна до подання споживачу готових хлібо-булочних виробів («від поля до рота»), моделі розвитку виноградарства різними етнонаціональними групами, які розселені в Південній Бессарабії та створення мережі точок продажу крафтової продукції. І навіть створила місцевий бренд “Старосільська супер-качка”.

Піщанська сільська громада, що на одеському Поділлі (колишній Балтський район) планує вирішити проблему зі стихійними сміттєзвалищами. Ідея проєкту полягає у забезпеченні комунального підприємства “Благоустрій”, яке утворено 17 березня 2021 року, технікою з спеціальним обладнанням, а саме: трактором, причіпом–самоскидом та відвалом, для організації централізованого збору та вивезення побутового сміття від домогосподарств населення громади до місця видалення відходів, яке знаходиться у селі Піщана. Планують ліквідувати стихійні сміттєзвалища та прибрати узбіччя доріг, полезахисних лісових смуг та земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Подільська міська громада запропонувала на конкурс проєкт з інклюзії. На території ОТГ проживає 165 дітей з обмеженими фізичними можливостями. Попри наявність у громаді спеціалізованих закладів, адаптація та інтеграція у суспільство дітей та молоді з функціональними обмеженнями, їхнє перебування у колективі в умовах звичайного середовища неможливі без облаштування місць спільного перебування з однолітками, – кажуть автори. Такими місцями можуть стати дитячі майданчики за умови їх оснащення обладнанням для дітей з особливими потребами. За кошти, надані Організатором конкурсу, планується придбати розвивально-ігрове обладнання на дитячі майданчики, призначене для дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Таїровська селищна громада, що під Одесою, планує потужно розвивати туризм. «Таїрове – серце виноробства та відпочинку»: громада прагне створити єдину концепцію розвитку туризму, створити туристичні маршрути, тури вихідного дня, і стати одними з найкращих туристичних куточків Одеського регіону. Адже туризм – це нові робочі місця, надходження до бюджету, і як наслідок – нові можливості розвитку. Маючи багату історію виноробства, мальовничу природу, морське узбережжя та зони відпочинку, автори проекту прагнуть відкрити абсолютно нові туристичні стежки на своїй території.

Фонтанська селищна громада запропонувала на конкурс молодіжну ініціативу. ОТГ прагне відродити предметне середовище минулих часів, пов’язаних з місцевим рибальством. Одна з ідей – стилізувати рибальський курінь та на його базі проводити заходи у вигляді фестивалів рибальської кухні, фольклорних виступів, майстер-класів, спортивних змагань, виставок мариністів тощо.

Основним напрямком нашої діяльності є відродження та запровадження будівництва традиційних чорноморських рибальських човнів, таких як фелюги, шаланди, каюки тощо. Для цього на основі комунального підприємства “Спортивний клуб “Крижанівський” планується створити “Школу малого суднобудування” у якій буде проводитись побудова суден з залученням як місцевої молоді так і всіх бажаючих. Також під координацією відділу культури Фонтанської сільської ради планується організація роботи “Студії мариністики та суднового дизайну”, – описують свій проєкт автори. І мають змогу профінансувати 200 тис гривень з місцевого бюджету.

СИЛА ГРОМАД бажає усім територіальним громадам-учасницям перемоги у конкурсі від СТБ та ICTV, і закликає мешканців Одещини підтримати їх, проголосувавши на сайті за посиланням:

Підтримаймо своїх!!!

Переходьте за посиланням

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *