В Одеській ОДА незадоволені заниженими ставками земельного податку в ОТГ

Через заниження ставок податку на землю і застарілі нормативно-грошові оцінки землі громади Одеської області втрачають більше півмільярда гривен надходжень до місцевих бюджетів. Такі цифри оприлюдниди в Одеській облдержадміністрації на розширеному засіданні колегії.
В Одеській області число платників податку на землю перевищує 850 тисяч людпей, у тому числі юридичних осіб – 15,7 тисяч і фізичних осіб – 837,5 тисяч. Загальний фонд місцевих бюджетів наповнюється майже на 15% за рахунок плати на землю, яка формується із земельного податку і орендної плати. У першому кварталі 2021 року до бюджетів різного рівня адійшло 313,9 млн гривень (орендна плата) і 374,2 млн гривень (земельного податку).

Разом з тим, місцеві бюджети щорічно втрачають надходжень від плати за землю нан суму близько 626 млн грн, що відповідає квартальним надходженням з цього податку. Причинами втрат є заниження ставки земельного податку або встановлення їх на мінімальному рівні. За інформацією Департаменту фінансів Одеської ОГА, втрати за перших 3 місяці року сягають 30 млн гривень.

“При обгрунтованому підході, ставка податку має бути встановлена на рівні 1%, та чомусь органи місцевого самоврядування деяких громад, зокрема Кароліно-Бугазької громади (Затокська селищна рада), Білгород-Дністровської міської територіальної громади, Нерубайської, Визирської, Лиманської громад, Кошарської селищної ради (Роздільнянська громада), Фурманівської селищної ради (Кілійської громади), встановили ставку земельного податку на мінімальному рівні від 0,2 до 0,3”, – підкреслюють в облдержадміністрації.

Керівник Одеської області Сергій Гриневецький заявив, що деякі громади навіть прийняли рішення знизити ставки, внаслідок чого недоотримано близько 18 млн гривень. Так, понизили ставки у Біляївській міській територіальній громаді, Тузлівскій, Любашівській, Суворівській та Кодимскій громадах. Голова Одеської ОГА уточнив, що на зниження надходжень податку на землю впливає використання застарілих нормативно-грошових оцінок.

Сьогодні в Одеській області налічується 1175 населених пунктів, в 480 з яких не дотримана періодичність проведення нормативно-грошової оцінки.

“У таких містах, як Ізмаїл, Подольськ і Південний НДО проведена ще в 2011, 2012 і 2013 роках, що є порушенням Закону, а також обумовлює недонадходження коштів до місцевих бюджетів. Провівши оновлену нормативно-грошову оцінку землі, надходження плати за землю виросте в 2 рази, що дасть можливість місцевим бюджетам притягнути додаткові 180 млн грн”, – заявив губернатор Одеської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *