Сотниківський цвинтар: найстаріший козацьке поховання Одеси отримало статус пам’ятки історії

Міністерство культури занесло найстаріший козацький цвинтар Одеси до Державного реєстру нерухомих пам’яток. Тепер цей об’єкт культурної спадщини отримав статус пам’ятки історії місцевого значення.

Про це повідомив спеціаліст обласного департаменту культури Дмитро Пєтков.

За його словами, наказ Міністерства вийшов ще 26 квітня, однак обласний департамент культури отримав його тільки 5 травня. За словами спеціаліста, наразі це єдине кладовище Одеської області, яке занесене до реєстру й офіційно має пам’яткоохоронний статус.

Також Пєтков додав, що після отримання наказу відомство почне вирішувати питання щодо його майбутнього балансоутримувача, оскільки наразі жодна структура ним не опікується. За словами Пєткова, перш за все, звернення обласний департамент відправить до Одеської міської ради, а за умови позитивної відповіді розпочне процедуру укладання охоронного договору з балансоутримувачем. Найбільш імовірно – з підрозділом міськради “Спеціалізоване підприємство комунально-побутового обслуговування”, яке опікується міськими кладовищами.

Нагадаємо, Куяльницький козацький цвинтар вважають найстарішим в Одесі. Його заснували наприкінці XVIII століття неподалік Хаджибейського лиману. Воно займає 16 гектарів на схилі Шкодової гори та розташоване на території колишнього поселення Куяльник, звідки й походить назва. Для Одеси це не лише історична пам’ятка, але й приклад народного мистецтва. Однак пам’яткоохоронний статус кладовища Мінкульт не могли погодити з 2016 року.

толокаЯк повідомляла СИЛА ГРОМАД, Кульницький цвинтар — старий недіючий цвинтар колишнього селища Куяльник, що входить до складу Красносільської громади під Одесою.

Воно вважається похованням козаків Сотниківської Січі, а знаходиться в межах міста, по Хаджибейській дорозі, на схилах Шкодової гори.

На її схилах і виникло поселення Куяльник, де у 1809 р. засновано Вознесенську церкву (не збереглася). Цвинтар виник ще раніше, приблизно у 1775 році, а найстарше поховання датується 1791 роком, тобто за три роки до розбудови Одеси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *