В одеських санаторіях лікуватимуть постковідний синдром

Санаторій імені Горького став першим закладом Одеси, який прийматиме на реабілітацію хворих з постковідним синдромом. Тут вже підготували 150 місць для відвідувачів.

Про це Суспільному повідомила заступниця директора закладу Ганна Крижановська.

санаторійЗокрема в здравниці підготували кабінети для пресотерапії, яка покращує кровообіг, грязьових процедур та душу Віші. Крім того у санаторії можна поплавати у басейні з мінеральною водою, скористатися лімфодренажними масажами та аерованнами. За словами головної медсестри Лілії Шкаровської, після коронавірусної хвороби також прописують вуглекислу ванну.

“Людина роздягається, залазить у мішок, фіксується зав’язками, аби ніде не було виходу. Цей мішок ми потім накачуємо за допомогою краника. Це, по-перше, покращує кровообіг, а ще на нервову систему впливає”, – розповіла Шкаровська.

За словами реабілітолога Євгена Єсіра, відновлення здоров’я після COVID-19 може тривати від трьох до шести місяців.

санаторійІноді бувають випадки, коли людина може випадати зі свого звичного життя навіть на рік. Ми неодноразово зустрічалися з такими випадками. Люди, які півроку тому перенесли якісь захворювання, досі страждають, мають проблеми з опорно-руховим апаратом, дихальною та серцево-судинною системами. Тому основний комплекс заходів скерований на те, щоб у найкоротший термін повернути пацієнта до його звичайної життєдіяльності. Як правило – це місяць-півтора роботи разом із пацієнтом”, – розповів реабілітолог.

За словами заступниці директора Ганни Крижановської, на реабілітацію можна потрапити за направленням сімейного лікаря чи лікаря вузького профілю.

санаторійЦе може бути просто рекомендація лікаря. Сімейного, невролога, травматолога, ендокринолога. Це якщо у вас є певний діагноз. Якщо ж у вас немає діагнозу – ви просто записуєтеся до нас. Наші спеціалісти розробили індивідуальні програми. Є типова рекомендована програма, але залежно від стану пацієнта чи додаткових досліджень підбирається та розробляється індивідуальна програма”, – пояснила Крижановська.

Наразі пацієнти, які перехворіли на COVID-19, оплачують реабілітацію самостійно. У міськраді та облдержадміністрації напередодні заявили, що хочуть, аби це фінансувалось із держбюджету. Для цього планують спільно звернутися до НСЗУ та Міністерства охорони здоров’я із заявою про включення постковідної реабілітації у пакет послуг, який оплачує держбюджет.
Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *