Малят у дитсадках Шабівської ОТГ годували простроченими харчами – Держаудит

Аудитори Південного офісу Держаудитслужби за результатами фінансового аудит бюджету Шабівської сільської об’єднаної територіальної громади за 2018-2020 роки виявили порушень та недоліків на більш як 31 млн гривень. Інспектори вказали на окремі чинники, які призводять до непродуктивних витрат, не сприяють максимальному залученню додаткових джерел та отриманню доходів, використанню природних ресурсів та ефективному управлінню майном і землями.
“Зокрема, майже 12 млн грн втрачено надходжень до бюджету від неврегулювання питання використання та надання в оренду земель, що належать громаді. Ще 2,6 млн грн недоотримано від орендної плати за землю через брак належного контролю за повнотою та своєчасністю її сплати.  Неукладання додаткових угод зі змінами оновленої нормативної грошової оцінки земель до чинних договорів оренди земельних ділянок призвело до позбавлення можливості додатково отримати в дохід бюджету громади 6,7 млн грн. А через неправильне визначення нормативної грошової оцінки несільськогосподарських угідь втрачено можливість отримати додатково від орендної плати за землю 500 тисяч гривень”, – повідомляється у звіті Держаудитслужби.
Через зменшення розміру орендної плати з 3% до 1,5% втрачено можливість отримання додаткових надходжень до бюдже%Dу громади на суму 1,3 млн грн. Використання суб’єктами господарювання земельних ділянок без оформлення правовстановлюючих документів призвело до втрати можливості отримати додаткові надходження до місцевого бюджету на суму майже 1 млн грн.
На думку аудиторів, неефективно витрачені кошти субвенції на формування інфраструктури ОТГ. За 2,6 млн грн придбано автогрейдер, який упродовж кількох років жодного разу не використовувався. Придбання за рахунок коштів субвенції дизельного генератора, якого не передбачено Планом соціально-економічного та культурного розвитку громади, свідчить про неефективне використання коштів державного бюджету на загальну суму 506 тисяч гривень.
Поряд з фінансовими питаннями аудитори звернули увагу на факти обурливої безконтрольності з боку сільради і Управління освіти, культури, молоді та спорту за якістю харчування дітей в дошкільних навчальних закладах. Брак контролю призвів до розбалансованості харчування, понаднормового списання продуктів та до споживання дітьми їжі з термінами придатності, що давно минули, на загальну суму 1,1 млн грн. Окрім того, Управлінням освіти, культури, молоді та спорту за рахунок коштів державної субвенції «Нова українська школа» придбано столи учнівські за майже 271 тисяч грн, які не відповідають стандартам якості.
” У закладах дошкільної освіти Шабівської сільської ради з року в рік спостерігається незабезпечення виконання у повному обсязі натуральних норм харчування, затверджених Постановою № 1591 [27], по таких продуктах харчування, як м’ясо та м’ясопродукти (73 % від норми), риба та рибопродукти (72 % від норми), молоко та кисломолочні продукти (55 % від норми), овочі різні (61 % від норми), соки (61 % від норми) та фрукти свіжі та цитрусові (46 % від норми). За інформацією Управління освіти, культури молоді та спорту Шабівської сільської ради, вихованці закладів дошкільної освіти впродовж дослідженого періоду з року в рік отримували менше затверджених нормативів таких важливих для розвитку дитячого організму продуктів, як м’ясо, риба, фрукти, соки, при тому що використання олії соняшникової в окремих закладах досягло до 113 %, круп, бобових, макаронних виробів – до 120 %, хліба пшеничного – до 120 %, що свідчить про нераціональний розподіл бюджетних коштів на харчування”, – стверджують у відомстві.
Так, наприклад, за досліджений період вихованці ДНЗ «Ягідка» с. Абрикосове отримували м’яса та м’ясопродуктів 37,4 % від норми, молока та кисломолочних продуктів – 56,5 % від норми, сметани – 32,4 % від норми, овочів різних – 44,7 % від норми, фруктів свіжих та цитрусових – 31,6 % від норми, соків – 20,4 % від норми, яєць – 48,6 % від норми, натомість споживання круп, бобових та макаронних виробів досягло до 139,3 %, споживання олії – до 147,0 %, споживання хліба пшеничного – до 114 %, споживання борошна – до 108 відсотків.
Крім того, незбалансоване харчування дітей аудитори виявили і в інших дитячих садках:  «Ластівка» с. Софіївка, “Теремок” і “Ягідка” в Шабо, “Колосок” в с. Біленьке, “Зернятко” в с. Вигін, “Червона квіточка” в с. Салгани, “Жкравка” в с. Бритівка. 
Загальна сума витрачених коштів становить 98,51 тис. гривень. Крім того, аудитори виявили понаднормове списання продуктів харчування протягом 2018-2020 років на
загальну суму 43,50 тис. гривень.

За результатами аудиторського дослідження для поліпшення ефективності використання фінансової та ресурсної баз місцевого бюджету Шабівській сільській об’єднаній територіальній громаді надані 9 пропозицій.
Повний Звіт Держаудитслужби можна знайти за посиланням: https://dasu.gov.ua/attachments/917ef570-1594-4ad8-bdb3-8e0412713d91_%D0%90%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B7%D0%B2%D1%96%D1%82_%D0%A8%D0%B0%D0%B1%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%9E%D0%A2%D0%93.pdf
шабо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *