Тарифні гарантії: мер Одеси взяв участь у підписанні меморандуму з Кабміном

Тарифи на тепло та гарячу воду в Україні залишаться без змін до кінця цього опалювального сезону. 9 лютого Кабінет міністрів та міські голови міст підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води між Кабінетом Міністрів України та Асоціацією міст України.
ТрухановПідписання відбулося в залі Міністерства розвитку громад та територій України.
Від АМУ Меморандум підписали: голова АМУ, Київський міський голова Віталій Кличко, Одеський міський голова Геннадій Труханов, Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, Бучанський міський голова Анатолій Федорук. З боку Уряду – Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, Перший заступник Міністра енергетики України Юрій Вітренко, Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, а також Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв по відеозв’язку. У пресслужбі ОП вказують, що меморандум підтримали всі міські голови.
КличкоМеморандум був підписаний у присутності Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка, Виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана.

До кінця опалювального сезону 2020-2021 років українці мають безперебійно отримувати опалення. Вартість постачання тепла та гарячої води у багатоквартирні будинки не зміниться.

Крім того, теплопостачальним підприємствам гарантують, що вони отримуватимуть газ для виробництва тепла та постачання його у домівки упродовж 2020-2021 років. Для таких підприємств передбачається відстрочка оплати за природний газ та компенсація різниці між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованою в тарифах за тепло.

меморандумУряд погодився, що збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК, АМУ спільно визначать фінансові джерела для цієї компенсації і розроблять відповідні законодавчі інструменти.
«Дуже важливо сьогодні, що ми досягли компромісу. Незалежно від політичних поглядів та партійної приналежності, вдалося об’єднати зусилля і уряду, й Офісу Президента, і мерів, щоб досягти спільного результату для наших людей», – зазначив міський голова Дніпра Борис Філатов.
мерМер Одеси Геннадій Труханов наголосив, що “вперше відбувається такий прозорий та відвертий діалог між центральною владою й місцевим самоврядуванням, і це дає важливі результати для громадян України”.
Завдяки наполегливим діям АМУ Уряд визнав, що проблеми підприємств теплопостачання, які накопичувалися роками в результаті державного регулювання, потребують вирішення на центральному рівні. Уряд гарантує, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.
«Підписання Меморандуму – це перший крок у налагодженні дієвого діалогу між центральною владою та місцевим самоврядуванням з питань централізованого теплопостачання. Ми очікуємо, що Уряд дотримається усіх домовленостей і не допустить кризи в системі теплозабезпечення населення та соціальних об’єктів», зазначив Голова Асоціації міст України Віталій Кличко.

Також «Нафтогаз України» має розробити та запровадити до 1 вересня 2021 року довгострокові цінові пропозиції для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання.

 По онлайн-відеозв’язку приєдналися: Дніпровський міський голова Борис Філатов, Львівський міський голова Андрій Садовий, Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *