“Газовий шантаж”: як тарифи на газ відіб’ються на платіжках одеситів?

Очільниця КП “Теплопостачання міста Одеси” Анна Позднякова прогнозує мільярдні збитки теплопостачальних компаній вже у наступному році. Вона заявляє, що Кабмін і Національний регулятор який рік поспіль наполегливо лобіюють інтереси постачальників і монополістів ринку енергоносіїв, не наводячи у відповідність тарифи, утворені в першу чергу цими цінами на енергоносії. Проблеми тарифоутворення тепер доводиться врегульовувати мерам міст, які й без того через пандемію на економічні негаразди ледве виживають, вважає керівник одеської установи.

Про це Анна Позднякова повідомила на воїй сторінці у Фейсбук.

Вона стверджує, що ситуація зайшла в глухий кут, ціни для населення за газ у ручному режимі тимчасово стримали, (Уряд терміново вирішив знизити їх для споживачів до 6,99 грн за кубічний метр), але для підприємств теплової галузі вони залишилися навіть не ринковими, а  надто завищеними.

Позднякова“Чому саме такими, відповіді ніхто не знає, ніяких розрахунків і обґрунтувань не пропонується. Такий стан речей влаштовує уряд і монополістів на ринку газу, вони по суті звалили ці проблеми на місцеві бюджети і мерів міст, робіть що хочете і як хочете, з одного боку ми урізуємо вам надходження до місцевих бюджетів, з іншого ми вимиваємо залишилися мільярди газовим шантажем або ваше населення та абоненти залишаться без тепла. Саме через таких безвідповідальних дій уряду у всій тепловій галузі накопичилася велика кількість проблем, які потребують негайного вирішення і головна серед них – величезна сума заборгованості підприємств теплопостачання за спожитий природний газ, а також нараховані на таку заборгованість мільйонні суми пені та штрафних санкцій”, – повідомляє пані Позднянова.

Теплопостачальні підприємства, продовжує очільниця КП, “функціонують собі в збиток, який в результаті економічно необґрунтованих тарифів, але маючи соціальний характер, повинен відшкодовуватися з держбюджету у вигляді субвенцій”.

“Однак, наприклад, тільки в Одесі через неповне і невчасне фінансування цієї статті витрат заборгованість держбюджету перед КП «ТГО» продовжує накопичуватися і складе понад 600 млн. грн., стверджує Позднякова. Тоді як бюджетом 2021 року на цю статтю витрат не передбачено ні копійки. У той же час у КП «ТГО» накопичилася заборгованість перед НАК «Нафтогаз» приблизно таку ж суму, проте механізм взаємозаліку на державному рівні не розроблено і займатися цим ніхто не поспішає”, – пише вона.

Минулого тижня Голова Асоціації міст України Віталій Кличко звернувся від імені всіх членів Асоціації до Президента України з вимогою втрутитися в ситуацію з вартістю газу для ТКЕ.

“Збільшення вартості природного газу для підприємств теплопостачання погіршить їх здатність його оплачувати. А недосягнення підприємствами ТКЕ рівня розрахунків в 90 відсотків призведе до припинення газопостачання з боку НАК” Нафтогаз України “. Така ситуація загрожує припиненням послуг з теплопостачання в населених пунктах України населенню та об’єктам соціальної сфери. Крім того, значне зростання вартості комунальних послуг призведе до істотного збільшення витрат з державного бюджету на виплату пільг і субсидій, зростання заборгованості населення за комунальні послуги, а також до соціального невдоволення в суспільстві “, – говорить у своєму зверненні Кличко.

теплоВ результаті за ініціативою Асоціації міст України 20 січня 2021 року була зібрана урядова нарада за участі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, мерів: Києва – Віталія Кличка, Маріуполя – Вадима Бойченка, Кропивницького – Андрія Райковича, Вінниці – Сергія Моргунова, Кривого Рогу – Костянтина Павлова та першого заступника міського голови Харкова – Олександра Новака. В нараді також взяли участь представники НАК «Нафтогаз України», Офісу Президента України та депутати Верховної ради.
«Нам вдалося досягти розуміння з центральною владою щодо необхідних кроків для недопущення кризи в системі теплозабезпечення населення та соціальних об’єктів», – зазначив після наради Віталій Кличко.
Він також повідомив, що в понеділок, 25 січня, має бути підписаний Меморандум між урядом, АМУ та представниками парламенту про алгоритм виведення сфери теплопостачання з кризової ситуації, спричиненої коливанням ціни на газ  в Україні. Зокрема, – першочергових кроків щодо врегулювання питання різниці в тарифах на тепло, а також компенсації збитків підприємствам теплопостачання.

Нагадаємо, відповідно до ст.20 ЗУ «Про теплопостачання» «тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії», але в реальності виходить, що дефіцит коштів вже кілька років поспіль лягає на місцеві бюджети.

“В таких умовах підприємства галузі взагалі позбавлені засобів і будь-яких надій на розвиток, модернізацію тепломереж для енергоефективності та зменшення споживання того ж газу”, – резюмує одеська директорка КУ “Теплопостачання міста Одеси ” Анна Позднякова.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *